Greenpeace: Problematické telefony Galaxy Note 7 představují ekologickou katastrofu

Samsung Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7 Zdroj: reuters

Samsung Galaxy Note 7
Samsung
Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7
12
Fotogalerie

Likvidace telefonů Galaxy Note 7 bude pro Samsung ekologický problém. Ve svém prohlášení to uvedla organizace Greenpeace. Jihokorejská technologická firma musí zlikvidovat 4,3 milionu závadných přístrojů. Jak tvrdí Greenpeace, Samsung prý nevysvětlil dostatečně jasně, jak se chce přístrojů zbavovat.

Jak pro Greenpeace vypočítal německý Oeko-Institut, problematické smartphony obsahují v souhrnu zhruba 20 tun kobaltu, tunu wolframu, tunu stříbra, několik desítek kilogramů zlata nebo palladia. Telefony však také obsahují toxické látky jako arzen, berylium nebo kadmium. Pro ilustraci, web qz.com odhadl, že všechny vadné přístroje by se vešly do 28 přepravních kontejnerů.

"Zkusí Samsung miliony zařízení kompletně zrecyklovat a cenné kovy znovu použít, nebo je jednoduše vyhodí na skládku?" ptá se Jude Lee z asijské pobočky Greenpeace. Ekologická organizace vyzvala technologického obra, aby odtajnil své plány, jak přesně hodlá vadná zařízení likvidovat. Samotný Samsung se ale k výzvě nevyjádřil.

"Samsung má velký problém, ale také velkou příležitost naučit se lépe recyklovat," potvrzuje Gary Cook, IT analytik společnosti Greenpeace USA. Kauza Samsungu může být podle něj poučením pro celý technologický sektor.

Recyklace telefonů: většina materiálů končí na skládkách

Jak píše už zmiňovaný web qz.com, díky vysokému obsahu cenných kovů je recyklace chytrých přístrojů lukrativní byznys - ročně se v této oblasti protočí asi miliarda dolarů. Shromažďování přístrojů, demontáž a vytřídění kovů je ale velmi náročné. Podle Greenpeace se tak jen pětina materiálů zrecykluje, zbytek skončí na skládkách.

Jim Puckett z Basel Action Network, organizace pro nakládání s elektronickým dopadem, odmítl obavy Greenpeace, že by Samsung telefony jen tak vyhodil. Na druhou stranu připouští, že recyklace smartphonů není dostatečná. "Vždy když si kupujete nový telefon, nemáte v něm ani jednu zrecyklovanou součástku, všechny materiály jsou nové. Takový stav není udržitelný," upozornil Puckett.

Podle Pucketta na světě existují zhruba dvě miliardy smartphonů, z nichž drtivá většina nakonec skončí na skládkách. Připomněl, že v roce 2010 se Američané zbavili asi 2,4 tun elektroniky, ale jen čtvrtinu z ní nechali recyklovat.

Telefon, co měl konkurovat iPhonu 7

Smartphone Galaxy Note 7 vstoupil na trh v srpnu a měl konkurovat nejnovějšímu telefonu iPhone od americké společnosti Apple. Kritici přijali Galaxy Note 7 dobře, ale po několika dnech od zahájení prodeje se začaly objevovat na sociálních sítích obrázky ohořelých přístrojů, což byl první náznak, že s tímto modelem něco není v pořádku. Samsung mezitím stihl vyrobit na 4,3 milionu přístroj, zhruba polovinu z nich prodal.

Začátkem září začal Samsung telefony stahovat z trhu kvůli vadným bateriím. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci nebo výměnu za opravenou verzi telefonu, jejíž baterie měly být bezpečné. V poslední době se však objevily zprávy o vznícení už vyměněných přístrojů, což Samsung přimělo k úplnému ukončení výroby a prodeje modelu.

Podle agentury Reuters by kauza mohla být jedním z nejnákladnějších případů selhání bezpečnosti výrobku v historii technologického odvětví.