Hackeři omezili vliv IS na twitteru. Každý den ale přibývají další účty

Hlavní sídlo Twitteru na Market Street v San Francisku

Hlavní sídlo Twitteru na Market Street v San Francisku Zdroj: Twitter (Jasper Sanidad)

Online stopa teroristického hnutí Islámský stát se v posledních měsících značně zmenšila. Může za to snaha sociálních sítí i nezávislých hackerů. Příznivci hnutí si ale neustále zakládají nové a nové uživatelské účty, které stihnout krátce využívat, než jim je bezpečnostní experti smažou, píše deník Wall Street Journal.

Společnosti jako Twitter, Facebook nebo YouTube s pomocí angažovaných hackerů už několik měsíců mažou online stopu Islámského státu. Zatímco dříve účty a zprávy IS zůstávaly aktivní i několik týdnů, nyní mizí během hodin.

Přesvědčil se o tom i známý člen IS vystupující na twitteru pod jménem Abú Al-Valíd (Abu al-Walid). Když se krátce po teroristických útocích v Bruselu, jménem organizace přihlásil k odpovědnosti za vraždy, jeho účet rychle zmizel.

IS ale zvládá zakládat nové účty a šířit další propagandu skoro stejně rychle, jak ji hackeři mažou. Například Abú Al-Valíd pro své zprávy o útocích v Bruselu použil už svůj 464. učet na Twitteru. Hnutí je na sociálních sítích mnohem aktivnější než například Al-Káida, napsal americký list.

Desítky tisíc za měsíc

Twitter jen v březnu smazal 26 tisíc účtů příznivců IS, téměř čtyřnásobek ve srovnání se zářím loňského roku, vyplývá z analýzy firmy Recorded Future. Podporovatelé IS naopak minulý měsíc založili 21 tisíc nových účtů. Loni v Srpnu jich přibylo jen sedm tisíc.

Sama sociální síť oznámila, že v druhé polovina loňského roku smazala 125 tisíc účtů kvůli podporování teroristických činů. Ve výsledku se daří „podobné aktivity z Twitteru vytlačit“, uvedla společnost. IS na to odpověděl upravenou – prostřílenou – verzí loga Twitteru.

Sólista, nebo tým?

Také Abú Al-Valíd nezmizel ze scény. Svá uživatelská jména průběžně mění, obvykle se skládají ze střech písmen následovaných třemi číslicemi. Uživatelé jej mohou poznat podle stále stejného profilového obrázku vousatého muže připomínajícího zakladatele Al-Káidy v Iráku Abú Musaba az-Zarkávího, který zemřel v roce 2006 při americkém náletu.

Dříve se Al-Valídovi podařilo na jeden účet nalákat přes šest tisíc sledujících, i s nynější zesílenou kontrolou jich ale získá až dva tisíce. Někteří s těchto sympatizantů se pak mohou stát rekruty nebo donátory IS.

Al-Valíd se poprvé objevil na začátku loňského roku, užívající přídomek naznačující, že pochází z Kuvajtu. Bezpečnostní firma CtrlSec předpokládá, že účet spravuje představitel IS, který by mohl mít na starosti síť rekrutující nové bojovníky v Saúdské Arábii. Je ale také možné, že jako Al-Valíd koordinovaně vystupuje hned několik lidí.

Lidé vystupující na sociálních sítích jménem IS přitom nemusí být z Blízkého východu. V britském vězení nyní čeká na rozhodnutí o výši trestu Mohammed Moshin Ameen. Loni během šesti měsíců pod různými účty zveřejnil osm tisíc tweetů oslavujících IS, uvedl deník The Telegraph. Policie pro něj nemusela daleko, zatkla jej v jeho bytě na předměstí Londýna.