Hanák: Vlastně herec nejsem

Páté místo v anketě Osobnost Berounska patří charismatickému Tomáši Hanákovi.

Umístění na pátém místě ankety hodnotí Hanák po svém. „Nechápu, kdo se mohl dostat přede mne. Co je to za bordel?“ postěžoval si. Nesnáší nakupování v hypermarketech a za herce se moc nepovažuje, byť má za sebou desítky rolí. „Možná už se konečně provalilo, že vlastně žádný herec nejsem. Do tohohle šuplíku jsem se propadl ze Sklepa, ale moje meta to fakt nikdy nebyla,“ přiznává rodák ze slovenské Kremnice a v současnosti obyvatel Nižboru Tomáš Hanák. Před Vánoci vydal své cédéčko, kromě toho je moderátor, zastupitel, dvojnásobný vítěz ankety o nejcharismatičtějšího muže a v minulosti taky reprezentant Československa ve veslování, skladník, státní rybář, číšník či nakladač letadel. Na nedostatek životních rolí si tedy nemusí stěžovat.

V rolích otců

Jeho otec pocházel z Brna, máma z jižních Čech. Usadili se ale ve Žiaru nad Hronom, kde otec dostal práci. A právě na Slovensku se Hanák narodil. Hanák vystudoval gymnázium a později pokračoval na Vysoké škole ekonomické. Tu už ale nedokončil. Nikoliv vlastní vinou. Vyhodili ho za šíření Charty 77. Na DAMU se sice nedostal, přesto má za sebou mnoho úspěšných rolí. Když prý je skvělý scénář, honorář za film ho nezajímá. „Ale protože scénář je většinou, jak všichni víme, průměrný, může nadprůměrný honorář sehrát svou roli. A většinou lépe než potom já tu svou,“ tvrdí Hanák. Několikrát si před kamerou zahrál i role otců. Chápavých i těch terorizujících své potomky. Jak sebe hodnotí coby trojnásobného otce? „Žádná sláva, žádná tragédie. Ale stává se i to, že se některé z dětí ke mně svévolně přivine nebo si položí hlavu na mé rameno. Kdybych měl něco nazvat štěstím, pak asi právě tohle,“ libuje si.

Cesta z města

V minulosti měl velké problémy s alkoholem. „Několikrát mi v opilosti ruply nervy. Lítaly předměty i dost sprostých slov,“ přiznal před časem. Při natáčení filmu Kamenný most se ale rozhodl s pitím skoncovat a abstinuje dodnes. „Kdybych býval nepřestal, asi už by bylo hotovo,“ tvrdí.
Pro mnohé je ale Hanák zejména symbolem nezávislého divadla Sklep, pro které dál píše texty a kde vystupuje.
Před dvěma lety oslavil padesátku. „Tehdy se mi honilo hlavou, že se sice mohu považovat za úspěšného, ale že větším úspěchem bude přiznat si, že to zase taková sláva nebyla. Že se v encyklopediích sice najdu, ale v harmonickém stavu se nenacházím,“ uvedl Hanák. A tak se vydal sám na vandr do Turecka, kde ho nikdo nepoznával. „Bylo to kouzelné,“ pochvaloval si vášnivý cestovatel. A tak později přišlo i Toskánsko, Londýn, Moskva, USA od Kanady až po Mexiko… Stejně jako hrdina ve filmu Cesta z města se před více než deseti lety odstěhoval z metropole na venkov. V Nižboru koupil ruinu domku, kterou opravil. Od roku 2006 je tu i zastupitelem. „Mojí specializací je můj ksicht,“ říká nižborský zastupitel. „Je to jeden z nejplatnějších a nejpracovitějších členů zastupitelstva,“ tvrdí jeho „nadřízená“ starostka Kateřina Zusková. Podle ní nekandidoval kvůli zviditelnění. „On své úkoly plní dobře. Je plný nápadů,“ říká starostka.

První cédéčko

Hanák nyní natáčí s režisérem Karlem Smyczkem seriál Špačci v síti času. Objevit by se měl i v televizním filmu podle Klímova románu Jseš mrtvej, tak nebreč či ve slovenském seriálu Nikdy neříkej nikdy. Jeho sólová deska se v lednu držela v první dvacítce oficiální české hitparády. „Tomáš Hanák patří mezi přední české neherce, vydáním svého prvního alba vstoupil i mezi elitu zdejších nezpěváků. Deska je to při vší legraci i hořká,“ napsal kritik Ondřej Štindl.