Havel: Je to ojedinělý festival. Z nezájmu lidí strach nemám

Patron festivalu Divadelní svět Brno Václav Havel odpověděl Sedmičce na pět otázek. Prozradil, že bude natáčet film na motivy svého dramatu Odcházení.

Divadlení svět Brno 2010, který dnes startuje, představí kompletní tvorbu Václava Havla. Na festivalu nebude chybět jeho první dramatický text z roku 1960, zatím poslední hra Odcházení ani bývalý prezident osobně.

Koho napadlo uspořádat přehlídku všech Vašich dramat v Brně?

Není to myšlenka původní. Už na podzim roku 2006 se konal Havel Festival v New Yorku, což byla také přehlídka všech mých her. Inscenovaly to různé profesionální i amatérské soubory, různé typy divadel. Na jedné straně studenti, na druhé třeba světoznámí oskaroví herci. Bylo to pozoruhodné a pokud vím, organizátoři Divadelního světa Petr Oslzlý s Vladimírem Morávkem, kteří tam v tu dobu také byli, se tím nechali inspirovat.

V čem pro Vás bude brněnská přehlídka jiná?

Každá taková přehlídka je jiná, rozhodně se od americké bude v lecčems lišit. Pro mě je právě nejzajímavější sledovat, jak různí lidé uchopí jeden a tentýž text, jak v různých kontextech vystoupí či naopak zapadnou různé souvislosti a akcenty. V čem všem nás ale překvapí Divadelní svět Brno, to teprve uvidíme.

Kdy se přijedete do Brna podívat?

Přijedu na první víkend, víc času bohužel nemám.

Osmidenní festival s více než stovkou představení. Najde se v Brně tolik příznivců divadla?

Jak znám okolnosti a prostředí, nemám z nezájmu veřejnosti obavu. Je to ojedinělý festival ve městě s bohatou tradicí.

Věnujete se nyní nějaké dramatické tvorbě?

Nic nového nepíšu, všechen svůj čas věnuji nyní přípravě filmu Odcházení, který budu v létě natáčet podle své poslední divadelní hry. Je to mnohem dobrodružnější, než jsem si myslel a očekával. O tématu eventuální příští hry přemýšlím, ale teď mám jiné starosti a rozhodovat se budu až po premiéře filmu.