Hawking testuje komunikační systém pro kvadruplegiky

Stephen Hawking

Stephen Hawking Zdroj: ctk

Proslulý teoretický fyzik Stephen Hawking začal využívat novou komunikační platformu, která nahradila jeho několik desítek let starý komunikační systém. Díky novému notebooku společnosti Lenovo, brýlím s infračerveným čidlem a speciálnímu softwaru tak může až desetkrát rychleji zadávat text. Systém využívá také aktivní predikce slov Swype, díky čemuž mu stačí zadat o pětinu méně znaků, než software výraz rozpozná.

Sadu vyvinula společnost Intel, s níž Hawking přes dvacet let spolupracuje na vývoji pomůcek pro kvarduplegiky. Při instalaci zařízení nabízela i nový modulátor hlasu. Hawking jej však odmítl se slovy, že je zcela spokojen s tím, který mu dodali na počátku osmdesátých let. „To není můj hlas,“ prohlásil po pár testech nových emulátorů.

Výzkumníci Intelu zohlednili osobitý vztah Hawkinga a jeho přístroje, než přišli s řešením nazvaným ACAT, které mu doslova ušili na míru. Mohl by se stát základem moderního přizpůsobitelného systému, který budou moci použít i další výzkumní pracovníci a technologové ku prospěchu pacientů postižených kvadruplegií.

Hawking trpí amyotrofickou laterální sklerózou, chorobou napadající nervový systém a vedoucí postupně k ochrnutí celého těla. Od roku 1985 je zcela paralyzován a se světem komunikuje výhradně prostřednictvím technologie. „Medicína mě vyléčit nedokázala, a tak jsem odkázán na technologii. Díky ní mohu komunikovat a žít,” prohlásil Hawking.

Stephen Hawking je pro právo vážně nemocných na eutanázii

Hawking: Lidstvo musí kolonizovat vesmír