Historický úspěch: Modul Philae přistál na kometě 67P, ale neukotvil se

Průzkumný vesmírný modul Philae přistál na povrchu komety

Průzkumný vesmírný modul Philae přistál na povrchu komety Zdroj: CTK

Kometa, na které přistál modul Philae,
Kometa
Agilkia - místo očekávaného přistání na kometě 67P
Fotka modulu Philae při sestupu na kometu (foceno ze sondy Rosetta)
Vědci v řídícím centru v Darmstadtu oslavují úspěšné přistání sondy Philae
21
Fotogalerie
Průzkumný vesmírný modul Philae úspěšně přistál na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Potvrdilo to řídící středisko Evropské vesmírné agentury (ESA) v německém Darmstadtu. Modul se ve středu dopoledne odpoutal od mateřské sondy Rosetta . Mise Evropské vesmírné agentury (ESA) představuje milník v dějinách letů do kosmu, první těleso vyrobené lidmi totiž přistálo na některé z komet. Modulu ale nevystřelily kotvicí harpuny a hýbe se, podle vědců se však maximálně posouvá, rozhodně se neoddělí.

Vědci dostávají potvrzení o chodu modulu a obou zařízení zhruba s půlhodinovým zpožděním, což je dáno značnou vzdáleností sondy od Země, čítající zhruba 510 milionů kilometrů.

Několik minut po dosednutí dorazila do kontrolního centra telemetrie, podle níž se sonda začala pohybovat. Podle všeho modulu nevystřelily harpuny, které jej měly ukotvit na povrchu komety. Jak pro web Newscientist.creatavist.com uvedl vedoucí mise Paolo Ferri: „Philae na kometě sedí, možná trochu klouže, ale nemám obavu, že by „odpadl“.“ Vědci se je nyní pokusí harpuny opět vystřelit, nicméně jistou potíž v tom bude představovat plánované přemístění Rosetty na orbitě komety, což zapříčiní výpadek signálu na určitou dobu (což prý bylo v plánu tak jako tak).

ONLINE: Přímý přenos z Evropské vesmírné agentury

Fáze sestupu stokilogramového zařízení na kometu byla tou nejnapínavější za deset let celé mise, jejímž cílem je získat informace o vzniku sluneční soustavy před zhruba 4,6 miliardami let. Komety totiž údajně obsahují převážně nezměněný materiál z té doby.

Sonda o rychlosti chodce

Philae se samostatně pohyboval zhruba pěší rychlostí po odpoutání od mateřské sondy potřeboval na zdolání zbývajících 22,5 kilometru k povrchu vesmírného tělesa několik hodin. Před odpoutáním modulu od mateřské sondy vědci zjistili problém na tryskách, které měly pomoci udržet zařízení na povrchu komety. Experti se však domnívají, že by k tomu měly stačit kotvící harpuny, jimiž je Philae vybaven.

Řídící tým se musel před vypuštěním modulu ujistit, že vše se děje ve správný čas a správnou rychlostí, protože během vlastního sestupu už manévr nemůže ze Země ovlivnit.

V řídícím středisku v 15:00 SELČ začala oficiální tisková konference, která odpočítávala tuto historickou událost pro lidstvo. Souběžně s tím na sociálních sítích probíhala také zábavná kampaň, jednou z nejsledovanějších je pak průběžně aktualizovaný komix na webu XKCD.com

"Zpěv" komety

Rosetta v předešlých dnech rovněž zaznamenala fascinující zvukový signál, který kometa při letu vydávala. Někteří jej přirovnali k delfínímu zpěvu ve formě oscilace magnetického pole v jejím prostředí. Frekvenci vědci 10 tisíckrát zesílili a publikovali.

Minilaboratoř Philae má měřit magnetické pole, pořizovat snímky nebo odebrat vzorky z povrchu i pod povrchem.

Sondu Rosetta s přistávacím zařízením vynesla do vesmíru 2. března 2004 raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně. Rosetta kolem komety krouží od letošního srpna.

model komety 67P a modulu Philaemodel komety 67P a modulu Philae | newscientist.creatavist.comJaké je vlastně měřítko? viz. Model komety 67P a modulu Philae