Hitler i Lenin měli v Karviné své ulice

Ještě před pár lety se lidé v Karviné procházeli po třídě V. I. Lenina nebo po Gottwaldově. V devadesátých letech spousta ulic dostala nové jméno.

Za posledních několik desetiletí některé ulice v Karviné zmizely, jiné dostaly nové jméno, a přes dvacet jich dokonce nově vzniklo. Nejhromadnější přejmenování nastávalo v devadesátých letech a bylo spojené s pádem komunismu.
„V archivu máme mapy a seznamy ulic, kde jsou rozdíly dobře vidět. Z ulic a tříd, které nesly jména Lenina, Gottwalda a dalších osobností, se staly ulice s docela obyčejnými názvy,“ říká archivářka Lenka Kubicová.

Gottwald a Lenin zmizeli z mapy

Nová jména dostaly převážně hlavní karvinské ulice. Cesta, kterou lidé znají jako Havířskou a která vede směrem od vlakového nádraží ke Kovonskému mostu, se před desítkami let jmenovala Gott-waldova. Po Vladimírovi Iljiči Leninovi kdysi pojmenovali komunisté třídu vedoucí kolmo ke Gottwaldově. Dnes se jmenuje třída Osvobození a taktéž patří k hlavním tahům městem. Ve směru z Ostravy na Český Těšín se Karvinou táhne třída 17. listopadu. Dříve oslavoval název jinou událost. A to Velkou říjnovou socialistickou revoluci.
Nová jména dostala i mnohá karvinská náměstí. Před revolucí jich v Karviné bylo, alespoň podle názvu, mnohem více než dnes. Masarykovo náměstí je a vždy bylo srdcem města. „Dnešní Masarykovo náměstí se jmenovalo za první republiky stejně. V době polského záboru v letech 1938–39 to bylo náměstí Pilsudského a za německé okupace Adolf Hitler Platz. Do roku 1989 se jmenovalo náměstí 9. května,“ uvedl Radim Kravčík ze státního okresního archivu.
Prostranství kolem Městského domu kultury Karviná dnes lemují ulice se jmény českých umělců. Dvořákova, Fibichova a Čapkova. Za dob komunismu lidem stačil název jeden, náměstí Stalingradských hrdinů. „Dodnes, když jedu někam poblíž kulturáku, říkám příbuzným nebo přátelům, že jedu na Stalingrad. Vůbec mě nenapadne tomu místu říkat jinak,“ usmívá se nad historií Zbyněk Foltýn. Prostranství u Základní školy Mendelova bylo kdysi také náměstím. Náměstím Míru. Stejně tak ulice Kosmonautů nesla až donedávna název Gagarinovo náměstí. Stálicí na karvinské mapě je náměstí Budovatelů v  Novém Městě, které se jmenuje stejně dodnes.

Jméno změnil park 
i budovy

V poslední době změnil své jméno i jeden z městských parků. Tam, kde býval před lety park Julia Fučíka, je dnes park Univerzitní. Své jméno změnila například i dnešní Střední škola techniky a služeb Karviná. Dodnes jí mnozí i současní studenti neřeknou jinak než Máj. V minulosti to totiž bylo učiliště 1. máj.
Ale v Karviné nedávno vznikly i úplně nové ulice. Je jich celkem třiadvacet a jména dostaly podle polohy nebo podle historie. Úředníci je pojmenovali tak, aby je nemuseli za pár let přejmenovávat, jako tomu bylo po válce nebo po pádu komunismu. Názvy nových ulic jsou například Zelená, Lomená, Severní nebo U Kaple. Nechybí ani ulice Květná a ulice u známého lesoparku Dubina získala jméno Nad Dubinou.