Hledám práci. Značka: Byla jsem pět let na mateřské

V polovině února bylo v evidenci kladenského úřadu práce téměř 650 žen po rodičovské dovolené. Volná místa pro ně nebyla téměř žádná.

Účetní Lucie Jarabicová z Kladna se v červnu vrací po třech letech mateřské a rodičovské dovolené zpátky do práce. Už teď řeší, kam dá nejmladšího syna. Školka, pokud ho tento týden při zápise vezmou, pro něj začne fungovat až od září. „Asi si ho budu muset brát do zaměstnání s sebou,“ přemýšlí třicetiletá žena.
Rodičů, kteří mají podobné problémy, jsou přitom v Kladně a okolních obcích tisíce. Mnozí z nich se navíc nemají kam po několika letech péče o malé dítě vrátit. Nejen proto, že jejich zaměstnavatel už třeba neexistuje, ale především z důvodu, že si to „nemohou dovolit“. Zkrácené úvazky firmy téměř nenabízejí a pracovat na směny se s tříletým či čtyřletým dítětem bez pomoci babiček či kamarádek nedá.
„Máme tři děti, z nichž nejstarší syn chodí do první třídy a nejmladší Sára je od začátku roku s prostřední dcerou ve školce. Já jsem skončila na úřadu práce, protože na původní místo do Prahy se vrátit nemůžu. Hledám něco na zkrácený úvazek,“ říká vysokoškolačka Iva Dubecká. Její muž denně za prací do metropole dojíždí.
Jednou z mála institucí, která nabízela místo na zkrácený úvazek, byla kladenská pobočka společnosti Člověk v tísni. Hledala pedagoga, který by koordinoval klub matek či pedagoga pro předškolní výchovu. Místa jsou už obsazená. „Přihlásilo se hodně zájemců, nevzpomínám si ale, že by mezi nimi bylo větší množství žen po mateřské. Ani nás to nezajímalo. Vyžadovali jsme hlavně vzdělání v oboru, a to nemá každý,“ vysvětluje Jana Sechovcová z Člověka v tísni. Jednou z hlavních podmínek bylo ukončené středoškolské vzdělání nejlépe pedagogického či sociálního oboru.

Pomoci mají projekty

Pomoci ženám, které trávily roky péčí o jedno či více dětí a nyní hledají zaměstnání, se na Kladensku snaží v současné době dva projekty. První z nich, Od kolébky do práce, je v režii úřadu práce, druhý projekt, Úspěšně do práce!, nabízí Kolpingova rodina Smečno.
Jejich hlavním cílem je zvýšit sebevědomí žen, které po několikaleté péči o děti mají pocit, že všechno zapomněly. V motivačních kurzech se naučí nejen psát životopis, ale zjistí také, co chtějí a jaké jsou jejich možnosti. Po nich následuje odbornější vzdělávání, mezi něž patří různé rekvalifikace.
Ani sebelepší kurz a motivace ženám po rodičovské dovolené práci nezaručí. Volná místa skoro nejsou. Koncem ledna jich měl kladenský úřad práce v nabídce přesně 286. Žádné z nich nebylo speciálně určeno pro matky vracející se z mateřské do zaměstnání. „Když jsem hledala novou práci po narození syna, zeptali se mne na konkurzu, zda mám dítě a jak to budu řešit. Nakonec mne nevzali a já jsem dodnes přesvědčená, že tím důvodem bylo mateřství,“ říká Monika Launová, která je nyní doma s 1,5letou dcerou.
Zaměstnavatelé přitom nemají právo se ptát, kolik má žena dětí a zda má pro ně zajištěno hlídání. „Přesto u mnohých personalistů možná ještě převažuje pocit, že máma dětí neodvede takový výkon jako chlap. Jenže taková diskriminace, kdy má žena pocit, že ji nepřijali jen kvůli mateřství, se velmi těžko dokazuje,“ tvrdí ředitelka Úřadu práce Kladno Lenka Staňková.

Od kolébky do práce
je určený ženám po rodičovské dovolené v evidenci úřadu práce ve středních Čechách
ženy pro kurz vytipuje úřad práce, projekt zajišťuje vybraná firma
na motivační kurz navazuje rekvalifikace
Úspěšně do práce!
určený především ženám na mateřské a rodičovské dovolené žijící ve středních a severních Čechách
zajišťuje Kolpingova rodina Smečno
po motivačním kurzu si zájemkyně mohou vybrat další rekvalifikaci