Hodonínské muzeum nabízí výstavu mečů z Evropy i ze světa

Masarykovo muzeum v Hodoníně

Masarykovo muzeum v Hodoníně Zdroj: Profimedia.cz

Masarykovo muzeum v Hodoníně nabízí v sále Evropa na Národní třídě výstavu historických mečů a chladných zbraní.

Mezi šedesáti exponáty je například čtyři tisíce let stará neolitická sekera nebo románský meč z 11. století, uvedl kurátor výstavy Jakub Zeman. Podle něj tvoří zhruba polovinu výstavy meče z Evropy a zbytek je z ostatních částí světa. Z nich je největší část mečů japonských. Akce potrvá do 10. května.

Vedle zbraní z evropských zemí a Japonska nabízí výstava ukázky z Konga, Malajsie, Indonésie, Filipín, Nepálu či Číny. „Některé exponáty má Masarykovo muzeum v Hodoníně, jiné jsme si zapůjčili z českých sbírek,“ uvedl Zeman.

Samurajské meče, ilustrační fotoSamurajské meče, ilustrační foto | Profimedia.cz

Příchozí mohou vidět japonské samurajské meče, české tesáky, jeden například z husitských válek, renesanční dýky, ale i dýku z Osmanské říše. Vystaveny jsou také kordy mušketýrů, ukázky z Lobkovické sbírky a další zbraně, které mají zdobené rukojeti i čepele různých tvarů s mnoha ornamenty.

Velikostí zaujme dlouhý obouruční meč, jehož čepel má 129 centimetrů. Přestože vypadá mohutně, podle Zemana je lehký. „Váží okolo tří kilogramů. Kdyby byla zbraň moc těžká, v minulosti by nemohla mít v bojích úspěch,“ řekl. Doplnil, že ostří některých japonských mečů se dříve zkoušelo na mrtvých tělech vězňů. „Jeden meč dokázal přetnout na jeden švih i dvě těla v trupu,“ poznamenal Zeman. Kromě toho lze na výstavě vidět i různé doplňky a brnění japonského samuraje z 18. století, které je zachované v původním stavu včetně textilií.

Samurajské brnění, ilustrační fotoSamurajské brnění, ilustrační foto | Profimedia.cz

Výstava ukazuje příběhy zbraní zhruba tisíc let zpět, ale obsahuje i čtyři tisíce let starou sekeru z období neolitu. „Chladné zbraně provázejí lidstvo od objevení kovů. Byly součástí všech válek až do 20. století. Naposledy je využívali bojovníci v roce 1920 při válce mezi Polskem a Sovětským svazem,“ uvedl Marek Vařeka z Masarykova muzea v Hodoníně. Podle něj je cílem výstavy ukázat průřez celosvětovými dějinami meče a jeho následných odvozenin.

Akce je přístupná od úterý do pátku od 08:00 do 12:00 a odpoledne od 13:00 do 16:30, v neděli jen odpoledne od 13:00 do 18:00. Dospělí zaplatí 30 korun, studenti a senioři polovinu a děti desetikorunu.