Hotel Brix přestane hyzdit Sokolovskou

Po rekonstrukci Sokolovské ulice vyniká zoufalý stav hotelu Brix ještě víc, než kdykoliv předtím.

Nejsou všechny domy na hlavní třídě jdoucí napříč čtvrtí Rybnáře opravené, ale někdejší hotel Brix svým současným vzhledem udeří do očí každého, kdo na Sokolovskou zamíří.
Zašlá a otřískaná fasáda, špinavá a rozbitá okna, okna a vstupní dveře zakryté omšelými deskami, které slouží jako výlepová plocha. Z ulice lze vidět chybějícími okny vnitřní, na cihlu omlácené zdi. Celý objekt je vystužený dřevěnými trámy, aby se zdi nezhroutily, protože mezi jednotlivými patry chybí stropy.
Hotel Brix stojí na rohu ulic Sokolovská a směrem k řece vedoucí ulice Ladislava Koubka. Z této ulice je možné se bez problémů dostat do zadního traktu domu. Přes malý travnatý dvorek do bývalých sklepů, kde jsou zbytky staré válendy s ohništěm.

Co bude dál? A kdy?

„Nejen, že je to ohyzdné monstrum, ale když se podíváte vzhůru, směrem ke střeše, tak raději rychle opustíte tuto stranu chodníku a přejdete si zachránit život na druhou stranu. Není totiž vůbec jisté, že vám na hlavu nespadne kus okapu, omítky nebo i celá malá břízka. A to je objekt, kde jsou hned v sousedství garáže policie. Kdo se postará o „záchranu“ nebo rychlé odstranění této obludy, když už je Sokolovská ulice tak pěkná? Možná, až tam bude někdo zraněn?“ ptá se na webu Sedmičky Ludmila Moschnerová.
Svůj názor uvedla k anketě o největší „hrůzu“ Karlových Varů, kterou redakce uspořádala a kterou vyhrál Národní dům.
Budiž pro upřesnění uvedeno, že vedle pozůstatků hotelu sice garáže Policie České republiky má, ale se stavem Brixu to nijak nesouvisí. Zbytky hotelu mají soukromého majitele - karlovarskou společnost Stasko plus.
Společnost dům podle svého jednatele Petra Kopfsteina před přibližně čtyřmi lety koupila od soukromého majitele. Už v tomto stavu.
„Objekt čeká demolice a na tomto místě postavíme nový dům, který bude obytný. K zamezení vstupu byl dvorek oplocený pletivem, ale okolní lidé dvorek používají k parkování. Tím je objekt zezadu přístupný, ale stejně se tam nedá nikam vlézt, protože tam nejsou stropy,“ říká Kopfstein.
„Společnost Stasko jsme v minulosti několikát vyzývali, ať nějakým způsobem zabezpečí římsy, protože opadávají. Společnost nechávala zpracovat dokumentaci pro územní řízení a přitom zjistila, že objekt je staticky narušený. Dohodli jsme se, že připraví podklady pro to, aby zažádali o povolení k odstranění stavby,“ vysvětluje vedoucí stavebního úřadu Ivana Doubová.
Kdy k demolici dojde? „Až dostaneme demoliční výměr, současně se stavebním povolením na nový dům. Nevím, kdy to bude, nechci tedy říkat nějaké závazné termíny,“ poznamenává Kopfstein.
Je tedy velká naděje, že dalších dvacet let by Brix na Sokolovské už strašit neměl. Po přibližně osmdesáti letech se uzavře jeho historie.
Postavený byl ve dvacátých až třicátých letech minulého století. Z minulosti domu toho mnoho známo není, ale budova sloužila - alespoň v letech radostného socialistického budování světlých zítřků - jako hotel, v přízemí se nacházela restaurace. Pravděpodobně zažila i lepší časy, v sedmdesátých a osmdesátých letech šlo o nálevnu nevalného vzhledu, přesto hojně navštěvovanou.

Strašidelný skelet

Sokolovská ulice zavede zvídavého návštěvníka k další stavbě, která ve zmíněné anketě „hrůz“ neušla pozornosti účastníků. Jen kousek od místa, kde Sokolovská ústí - nyní novým kruhovým objezdem - do ulice Dolní Kamenná, je autobusová zastávka Rozcestí u Koníčka. Za ním se Dolní Kamenná kříží s Nejdeckou, vedoucí do Staré Role.
A tady stojí dvacet let rozestavěné železobetonové monstrum, kdysi zamýšlené jako prodejna Mototechny. Dnes by se řeklo autosalon.
Stavba skončila poměrně záhy po svém začátku, ale skelet přetrvává. Podle katastru nemovitostí patří Heleně Novákové, která je členkou představenstva akciové společnosti PN INVEST - Holding. Společnost má na svých stránkách jediný telefonický kontakt, přes který se redakci Sedmičky nepodařilo ani po opakovaných pokusech s majitelkou objektu spojit.
„Objekt byl dlouho v zástavě banky, měnili se tam majitelé a poměrně dlouho trvalo, než bylo s kým jednat. Společnost, respektive paní Novákovou jsme vyzvali, ať zpracují dokumentaci, jestli je stavba staticky v pořádku a ať zpracují návrh, co bude s objektem dál,“ konstatuje Doubová.
Podobných bolavých míst má město celou řadu. Jedním z nejpalčivějších jsou bezesporu Národní dům, kde rekonstrukci blokují soudní spory, a budova Spořitelny, kde se soukromý majitel léta nemá k pražádné činnosti. Samostatnou kapitolou jsou pak nové stavby.