HP hlásí další propady, příští rok bude stěžejní. Firma začne i s 3D tiskem

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard

Technologický obr Hewlett-Packard zakončil fiskální rok 2013 poměrně úspěšných čtvrtletím, minimálně v porovnání s kvartály předchozími a očekáváním analytiků. I tak ale čtvrtletní tržby meziročně klesly o 3 procenta na 29,1 miliardy dolarů a zisk se propadl dokonce o 13 procent. Firma je uprostřed transformace, v rámci které chce během příštího roku vstoupit do byznysu s 3D tiskem.

„Celkově jsem s naším pokrokem spokojená, ale stále toho máme hodně na práci,“ uvedla výkonná ředitelka HP Meg Whitman na konferenčním hovoru s novináři a analytiky. Pod jejím vedením bylo letos propuštěno kolem 13 tisíc lidí a další tisíce mají následovat i ve fiskálním roce 2014. Velká část uspořených prostředků poteče do posíleného výzkumu a vývoje, který výrazně oslabil za éry dřívějšího šéfa HP a současného prezidenta Oraclu Marka Hurda.

Whitman byla do čela HP jmenována koncem roku 2011 a od té doby se snaží firmu restrukturalizovat. Její původní plán počítal s tím, že se otočení směru povede minimálně během 5 let. Současné oživení může naznačovat to, že jsou věci na dobré cestě, stěžejním rokem pro celé uzdravení má ale podle Whitman být rok 2014.

Nižší ceny a sázka na 3D tisk

HP chce mimo jiné získat zpět své propadající se tržní postavení v mnoha oblastech. Současné plány mluví o tom, že společnost začne se snižováním cen hardwaru, zejména počítačů. To se jeví jako reakce na oznámené plány konkurenčního Dellu, jež se po odchodu z burzy nemusí maržemi zodpovídat akcionářům a Wall Streetu a začíná být cenově hodně agresivní. To má mimo jiné za následek to, že ve velkých tendrech vyhrává zakázky na dodávku počítačů právě nad HP.

HP se relativně drží v dodávkách osobních počítačů do firemního prostředí, prodej koncovým zákazníkům se ale v posledním čtvrtletí propadl o 10 procent, což v podstatě kopíruje propady celého PC trhu. Společnost na nové poměry v koncových zařízeních reaguje například vydáváním přístrojů s Androidem a plánuje vydat nové a poměrně různorodé produktové řady svých strojů.

Whitman přemýšlí i o nových oblastech podnikání a v příštím roce chce blíže představit své plány s 3D tiskem. Tradiční tiskárny se do budoucna totiž nejeví jako ten nejvíce lukrativní byznys s tím, jak firmy a uživatelé díky mobilním zařízením a cloudům méně tisknou, příchod do 3D se tedy jeví jako potenciálně zajímavý. Meg Whitman uvedla, že HP prozatím v této oblasti neplánuje žádné akvizice a vše zvládá vlastními silami a výzkumem.

Serverovou divizi zase mají do budoucna táhnout stroje postavené na mobilních čipech. získal první velké zákazníky, prozatím ale není pro všechny, spíše pro internetové giganty jakými jsou Microsoft, Yahoo, eBay a další. V Česku 2 servery Moonshot testuje Seznam, který je velmi spokojen se spotřebou a výkonem modelů s čipy Intel Atom. Na produkční nasazení ale Moonshot prozatím nevidí.

Tradiční servery si v HP připsaly růst, přístroje pro takzvané business critical aplikace se ale propadly o 17 procent. Divize enterprise, do které spadají i IT služby, spadla o 9 procent. Tento trend je nicméně možné pozorovat i u jiných firem na trhu.

HP celkově za rok 2013 utržilo 112,3 miliardy dolarů, minulý rok to byly 120,4 miliardy. Oproti loňskému roku ale firma nemusela odepsat 8 miliard za nepovedenou akvizici společnosti EDS a 8,8 miliardy za rovněž nepříliš slavné Autonomy.

Akcie si po oznámení výsledků připsaly v after market 6 procent. Očekává se, že Meg Whitman a její spolupracovníci oznámí další novinky a směřování na konferenci Discover, která se uskuteční v prosinci v Barceloně.