Hra, která v Přerově chybí

Královská hra mezi kulečníkovými sporty v Přerově chybí. Příznivců snookeru je přitom ve městě dost.

Je středa podvečer. Venku podzimně mrholí. Se Zdeňkem Šnejdarem máme sraz v Billiard Clubu U Hrochů. Dvacetiletý mladík se před pár lety zamiloval do snookeru. Jako Přerovan má ale smůlu. Ve městě se tahle gentlemanská hra provozovat nedá. Zatím.
Snooker patří do rodiny kulečníkových sportů. Na první pohled má nejblíže k poolu, který je v Česku mnohem populárnější. Koule se po stole, potaženém zeleným suknem, posílají do jedné z šesti kapes. Tady podobnost končí. Dál už to je jiná hra.

Větší stůl, menší koule

„Snooker se hraje na mnohem větším stole. Naopak koule jsou menší, stejně jako špička tága,“ vysvětluje Šnejdar. „V televizi vypadá hra jednoduše, ale když spatříte stůl na vlastní oči, skoro se leknete, jak je veliký,“ pokračuje Šnejdar.
Zatímco největší stůl na pool má devět stop (asi 274 centimetrů), nejmenší snookerový je desetistopý (305 centimetrů).

Snooker až v Olomouci

Rozměry rozdíly mezi snookerem a poolem teprve začínají. Hráči snookeru kombinují „potápění“ jednobodových červených koulí a barevných koulí vyšší hodnoty. Hra končí uklizením nejvýše bodované koule – černé. Který z hráčů dosáhl více bodů, získává hru, takzvaný frame.
„Vím minimálně o dvaceti lidech z Přerova, kteří by se snookeru chtěli věnovat. Bohužel zatím musíme jezdit do Olomouce. Přitom sem k Hrochům by se snooker hodil,“ stýská si Šnejdar. „Výhledově mám v plánu sem snooker pořídit,“ říká majitel podniku František Janošec.