Hradecká nej: zámek, Vajgar nebo Tuzemák?

Sedmička vybrala největší chlouby Jindřichova Hradce. Která zvítězí, rozhodnou čtenáři v hlasování.

Redakce oslovila desítky Hradečáků a ptala se jich, na co jsou pyšní. Z odpovědí vybrala náměty, které nejčastěji opakovali. Místní si nejčastěji vzpomněli na zámek, padaly ale i návrhy jako Tuzemák s plachetnicí či úzkokolejka.

1. Zámek a hrad Románsko-gotický hrad založil kolem roku 1220 Jindřich Vítkovec. V šestnáctém století zažilo sídlo za Adama II. z Hradce přestavbu v renesanční zámek. V zahradě vznikl hudební pavilon Rondel. „Jde o typicky italskou stavbu, která nemá v oblasti na sever od Alp obdoby. Na zámku je také cenné, že přestavba nezničila středověkou část,“ řekl František Fürbach, historik Muzea Jindřichohradecka.

2. Veslař a skifař Václav Chalupa Hradecký rodák se zúčastnil šesti letních olympijských her. Na svoji první olympiádu odjel v roce 1988. O čtyři roky později si z Barcelony přivezl stříbro. Na rybníku Vajgar pořádá každý rok podzimní závody Chalupa cup. Letos ukončil kariéru.

3. Úzkokolejka Rozchod tratí z Hradce do Obratani a do Nové Bystřice je 760 milimetrů. Vlak jel po úzkorozchodné trati poprvé v roce 1897, a to do Nové Bystřice. Trať do Obrataně začala fungovat v roce 1906. Od roku 1994 tady jezdí osobní i parní vlaky pod hlavičkou prvního soukromého provozovatele železniční dopravy v Čechách společnosti Jindřichohradecké místní dráhy.

4. Langrův dům Nejstarší dům ve městě stojí od patnáctého století na náměstí Míru. Sgrafitová výzdoba pochází z roku 1579. Ve dvoře jsou cenné arkády z šestnáctého století.

5. Tuzemák Alkohol dříve známý jako Jindřichohradecký rum s plachetnicí je nejslavnější český „rum“. Je natolik populární, že ho firma zájemcům stáčí na vlastní čerpací stanici. Nápoj má i svoji stránku na Facebooku, získal si přibližně 2 500 fanoušků. „Řadu let je to náš nejprodávanější výrobek, takže mě jeho popularita ani nepřekvapuje,“ dodal Ladislav Kremlička, obchodní náměstek likérky Fruko Schulz.

6. Krýzovy jesličky Největší lidový mechanický betlém na světě je zapsaný v Guinnessově knize rekordů od roku 1998. Punčochářský mistr Tomáš Krýza ho začal vyřezávat asi ve svých osmnácti letech a pokračoval až do své smrti v roce 1918. Je na něm 1 398 figurek, z nichž se 133 pohybuje.

7. Rybník Vajgar Vznikl na místě někdejších bažin při soutoku Hamerského potoka a Nežárky. První zmínka o rybníku a mostě mezi Malým a Velkým Vajgarem je z roku 1399. Název pochází z německého Weiher.