Hrady a zámky lákají k návštěvě. Turisté, vzhůru na ně!

Sezona na hradech a zámcích nabírá obrátky. Návštěvníci se mohou těšit na rytířské turnaje i divadelní hry.

Dobývání hradu, svatojánské ohňování, strašidelná noc nebo studium hradní fakulty, při kterém získají
absolventi akademický titul Dr. Trubus. To jsou některé z lákavých nabídek hradů a zámků v regionu pro letošní rok.

Nový ochoz na Hukvaldech

Středověký hrad Hukvaldy patří k nejnavštěvovanějším památkám také kvůli odkazu světově proslulého hudebního skladatele Leoše Janáčka a festivalu, který je mu věnován. A kdo na Hukvaldy zavítá, jen málokdy si nechá ujít návštěvu hradu. Správci i letos připravili něco nového.
„Po letech jsme návštěvníkům zpřístupnili dřevěný ochoz uvnitř předsunutého opevnění zvaného motta. Projít se po něm, to je zážitek,“ prozradil hukvaldský kastelán Miroslav Holiš. Návštěvníci se mohou těšit také například na Strašidelnou noc nebo Dobývání hradu.
Dospělí návštěvníci platí za vstup na hrad čtyřicet korun, děti a důchodci dvacet. Na Hukvaldy mohou i psi. Musí mít však vodítko a jejich páni musí za ně zaplatit vstupné deset korun.

Frýdek: historie a vláčky

Frýdecký zámek nabízí také spoustu zajímavostí. Vedle stálých výstav a prohlídkových okruhů pro hlavní turistickou sezonu připravilo také dvě další výstavy. „První představuje železniční modely a potrvá do 19.
září, druhá, právě otevřená, pojednává o vývoji a historii Frýdeckého zámku,“ informovala ředitelka Muzea Beskyd Zuzana Břízová. Jedním z velkých lákadel Frýdeckého zámku je také vycpaný los a medvěd.

Doktorát ze Štramberku

Štramberská Trúba je dalším skvostem regionu. Kromě krásné stavby mohou návštěvníci nově obdivovat například galerii lidových řemesel. „Ve zdejší Jaroňkově útulně mohou lidé obdivovat lidové umění,“ řekl kastelán Štramberské Trúby Jan Bartoš. Trúba má také jednu kuriózní specialitu – Hradní fakultu Valašské
univerzity. „Zájemci mohou po celý rok při účasti na programu studovat a nakonec získat akademický titul Dr. Trubus,“ dodal Bartoš.

Zámecký karusel

Barokní zámek Kunín se vzpamatoval z loňských záplav a už opět láká návštěvníky na prohlídku i zajímavý program. „Dělali jsme vše pro to, abychom následky povodní co nejdříve odstranili a umožnili návštěvníkům opět plnohodnotnou návštěvu této perly barokní architektury. Podařilo se,“ uvedl kunínský kastelán Jaroslav Zezulčík.
Zámek Kunín je podobně jako Hukvaldy v létě otevřený každý den kromě pondělí. Teď kastelán Zezulčík chystá Zámeckou slavnost, která se uskuteční 16. června. Na srpen připravuje například Zámecký karusel, což bude oslava jezdectví a koní. Kunínský zámek je otevřený pro veřejnost teprve od roku 2004. Předtím zámek sloužil jako ubytovna statku, vývařovna, sklad léků a vypadal jako ruina.

Nový Jičín? Klobouky

Nedaleko Kunína, v Novém Jičíně, je další zajímavá stavba – Žerotínský zámek. Je tam mimo jiné stálá výstava klobouků, kde je vystaveno asi šest set klobouků, čepic, čepců a přileb od počátku 19. století
až do současnosti. Návštěvníci si mohou prohlédnout také klobouk Tomáše Garriqua Masaryka, Jana Nerudy či Petra Bezruče.

Cínoví vojáčci v Jičíně

Malebný hrad Starý Jičín láká návštěvníky krásnými výhledy do okolí i zajímavými výstavami. „V hradní věži spatříte například diorama s cínovými vojáčky z třicetileté války, papírovou maketu hradu nebo výstavu
erbů české šlechty,“ uvedl kastelán Arnošt Pokorný. Na hradě se chystá svatojánské pálení ohňů, které se
jmenuje Svatojánské ohňování. Bude 26. června. V červenci přijede kapela Žalman a spol.

Kultura v Ostravě

Významným centrem kultury bude v létě Slezskoostravský hrad v Ostravě. Ve dnech 15. až 18. července tam bude festival Colours of Ostrava, poté, od 20. července do 11. srpna se tam odehrají Letní shakespearovské slavnosti.