Hudební festivaly čelí rostoucím nákladům, některé to neustojí

Festival United Islands

Festival United Islands Zdroj: United Islands

V uplynulých letech skončilo několik velkých i menších hudebních festivalů, například folková Zahrada v Náměšti, rocková Noc plná hvězd v Třinci či poprockový Prague City Festival. Letos se neuskuteční ani Open Air Festival v Panenském Týnci, který přivezl hvězdy jako Chemical Brothers nebo Fatboy Slim. Náklady na pořádání koncertů totiž stoupají, je těžké je pokrýt a když se k tomu připočte nevyzpytatelné špatné počasí jako loni právě v Týnci, je pro pořadatele velkých i malých akcí zle.

„Spíše ale zatím platí, že za jeden zkrachovalý festival vzniknou tři nové. Každý rok se čeká epidemie uhynulých festivalů, ale spíše jich stále přibývá,“ míní například hudební publicista Roman Jireš. Kvůli financím se některé z nich začínají více orientovat na tuzemskou scénu. Lidem to ale zdá se nevadí – vždyť milovický Votvírák v polovině června s programem bez západoevropských či amerických hvězd byl letos poprvé vyprodán a lístek si koupilo 40 tisíc lidí.

Jednou z největších akcí v Česku je Colours of Ostrava, jehož loňský rozpočet dosáhl 60 milionů korun. „Letos bude zřejmě ještě o několik miliónů vyšší. Důvodem nárůstu je především zdražení eura, a pak také bohatší program, změny v areálu a kvalitnější technické vybavení,“ uvedl mediální zástupce festivalu Jiří Sedlák.

Rozpočet královéhradeckého Rock for People je zhruba o deset milionů nižší než u toho ostravského. „Rozpočet je v zásadě stejný už dva tři roky. Mění se pouze procentuální rozložení mezi jednotlivými sekcemi. Letos například díky získání Manu Chao, Lucie nebo Madness opět o něco vzrostly výdaje na hudební program. Ale věříme, že jde o investici, která se nám vrátí v příjmech za prodané vstupenky,“ řekl šéf festivalu Michal Thomes.

United Island poprvé se vstupným

Změnu se ale rozhodli právě kvůli nelehkému financování zavést pořadatele pražského United Islands, který se konal uplynulý víkend. Festival s aktuálně dvacetimilionovým a v posledních čtyřech letech mírně rostoucím rozpočtem United Islands byl totiž léta zcela zdarma.

Letos se pořadatelé rozhodli ke scénám zdarma přidat i dvě zpoplatněné scény v Kinského zahradě. Náklady na vybudování scény pořadatelé získali crowdfundingovou sbírkou, v níž jim lidé poslali v tuzemsku zatím rekordních 1,7 milionu korun. „Dlouhodobě přemýšlíme o tom, jak zapojit diváky do financování festivalu. Jsme přesvědčeni, že bez nich by se akce mohla v budoucnu stát nestabilní,“ uvedl David Gaydečka za pořadatele k důvodům sbírky a zpoplatněné scény.

Namále měla loni například Rocková Lipnice se skromným rozpočtem pohybujícím se v minulosti od půl milionu po 700 tisíc korun. Loni se přitom konal její kulatý dvacátý ročník. „Byli jsme opravdu rozhodnuti skončit. Přemluvili nás ale sami návštěvníci. I přes velkou konkurenci dalších festivalů v loňském roce nezklamali a Rockovou Lipnici si nenechali ujít. Velmi nás překvapili a potěšili – a byl to hlavní důvod pokračovat,“ uvedl Václav Duben za pořadatele.

Úbytek festivalů se ale zřejmě v budoucnu asi očekávat dá. „Letos to ale ještě nebude. Spíše to dopadne tak, že až na výjimky si budou velmi podobné,“ míní Jireš.

Anketa mezi pořadateli
1. Jakou část rozpočtu tvoří příjmy ze vstupného a jakou část od sponzorů? 2. Změnila se letos nějak cena vstupenek?
Jiří Sedlák, Colours of Ostrava
1. Konkrétní poměry nezveřejňujeme. Obecně se ale dá říci, že poměr je za několik let stejný – zvyšuje se podpora partnerů i vstupné, což pokrývá větší náklady.
2. Oproti loňsku jsme čtyřdenní vstupenky zdražili v průměru o zhruba deset procent, jednodenní vstupenky mají stejnou cenu jako loni. Důvodem jsou vyšší náklady, ať už lepší - dražší - program, tak i lepší technické vybavení i zvýšení komfortu pro návštěvníky. A také zmiňované zdražení eura.
Michal Thomes, Rock for People
1. Těžko to rozdělovat. Od řady partnerů získáváme ke sponzorskému plnění i jinou, například reklamní, hodnotu. Nicméně v případě RfP platí, že mezi šedesáti až sedmdesáti pěti procenty rozpočtu tvoří příjmy z prodaných vstupenek a další služby fanouškům přímo na místě. Podíl partnerského plnění zůstává dva tři roky stabilní. Určitý propad jsme zažili v roce 2011 odchodem jednoho z tradičních sponzorů.
2. Snažíme se cenu nezvyšovat. Držíme ji několik let na takřka identické úrovni pro ty, kteří nám dají důvěru ještě před vyhlášením programu. Nižší vstupné platí také ti, kteří nám dají svolení pracovat s nimi v rámci marketingu festivalu. Novou kapitolou jsou jednodenní vstupenky, čímž jsme cestu otevřeli novým skupinám lidí.
Václav Duben, Rocková Lipnice
1. Festival je bez velkých významných sponzorů. Většinu aktivit řešíme recipročně a žádné finanční prostředky nedostáváme. Příjmy máme ze vstupenek a z pronájmu prostor pro stánkaře. Pokud festival finančně nevyjde, doplácíme z vlastní kapsy.
2. Cena vstupenek se ani letos neměnila. Stále zůstáváme na 350/390 korunách v předprodeji a 450 korunách na místě.