Hyperloop prý může fungovat. Futuristické dopravy se chytli nadšenci

Hyperloop podle JumpStartFund

Hyperloop podle JumpStartFund Zdroj: JumpStartFund.com

Hyperloop
Hyperloop
Hyperloop
Elon Musk - miliardář spojený se značkami PayPal, Tesla Motors, SpaceX a nyní i Hyperloop.
4
Fotogalerie
Futuristický dopravní systém Hyperloop, se kterým přišel Elon Musk (Tesla Motors a SpaceX), by mohl vzniknout do deseti let. Shodl se na tom tým expertů, který se nyní snaží zodpovědět základní otázky okolo projektu. Náklady na první zamýšlenou linku mezi Los Angeles a San Franciskem odhadují vědci na 16 miliard dolarů.

Je tomu už více než rok, co excentrický miliardář a vizionář Elon Musk představil svůj návrh na unikátní magnetickou rychlodráhu Hyperloop. Současně ale tehdy prohlásil, že sám nemá čas se projektu věnovat a že bude rád, když se ho ujmou jiní. To se nakonec také stalo.

Myšlenky na rychlodráhu se „chytil“ kalifornský start-up JumpStartFund, respektive jeho „součást“ nazvaná Hyperloop Transportation Technologies (HTT). Zde se pod šéfem Dirkem Ahlbornem sešlo na sto inženýrů a vědců z celého světa. Na projektu pracují dobrovolně ve volném čase, jde například o zaměstnance NASA, Boeingu, Airbusu, Cisco, Yahoo nebo SpaceX. Zapojili se také studenti z Kalifornské univerzity.

Výsledkem jejich dosavadní práce je 76 stran dlouhá zpráva, která se snaží smazat největší otazníky okolo celého projektu. V dokumentu řeší především úvodní trasu ze San Franciska do Los Angeles, jejíž náklady odhadují na 16 miliard dolarů.

Experti ovšem předkládají i další možné trasy, které mají v budoucnu šanci: New York - Washington D.C., Atlanta - Nashville, Las Vegas a Phoenix nebo Miami - Orlando.

Nyní se projekt posouvá do další fáze. Jak uvedl Ahlborn, zpráva technické proveditelnosti by měla být hotová během roku 2015. Pak přijde čas na první prototypy a především získání prostředků, uvedl pro server Wired.com.

Muskův projekt
Excentrický miliardář Musk představil projekt superrychlé meziměstské dopravy loni v létě. Systém Hyperloop - ne nepodobný způsobu cestování v animovaném seriálu Futurama - měl mít podle původních plánů solární pohon a moduly s cestujícími se v něm měly pohybovat ve dvou trubicích po nadzemní dráze.
Hyperloop čili hypersmyčka má podle Muska přepravovat lidi ale i automobily v hliníkových kapslích s až 28 místy uvnitř dvou ocelových potrubí. Musk na svém blogu přirovnal podobu systému k brokovnici, jejíž dvě hlavně na každém konci dráhy uzavřou smyčku.

Muskův Hyperloop vzbudil nadšení i pochybnosti