I barvy mají v bytě svou logiku

Tyrkysová barva v sobě spojuje světle modrou a zelenou. Hodí se i do koupelen.

Tyrkysová barva v sobě spojuje světle modrou a zelenou. Hodí se i do koupelen. Zdroj: Profimedia

Podzim je pro mnoho z nás ve znamení lehkého útlumu. Brzké stmívání má výrazný vliv i na naši psychiku. Pokud trávíte podzimní večery doma, možná se zamyslíte i nad tím, jak si více zútulnit vaše hnízdečko a jak pro to chytře využít barev v interiéru.

Určitě se vyplatí vědět, že každá z barev působí na lidskou psychiku trochu jinak, než ty ostatní. Vyvarujte se i jedné z nejčastějších chyb českých interiérů. Barevné ladění bytu není vhodné vybírat do každé místnosti odděleně, ale všechny místnosti by měly ladit i spolu v bytě jako celku. Rozhodně nelze doporučit to, aby každá místnost byla vymalována velmi sytou barvou výrazně odlišnou než pokoje sousedící.

Pokud se sytých barev ve svém bytě vzdát nehodláte, pak vězte, že bytoví architekti doporučují vymalovat tmavěji jen jednu stěnu pokoje a zbytek je vhodnější vyvést ve světlejších nebo neutrálních tónech. Neutrální barvy sice mnoha lidem připadají nudné a mdlé, ale o to více si pak člověk může hrát s bytovými doplňky a o to více pak každá barva v interiéru vynikne.

Zelená uklidňuje a hodí se tak do místností, které budete sdílet s ostatními.Zelená uklidňuje a hodí se tak do místností, které budete sdílet s ostatními. | archiv

Jinak se sytým barvám se snažte vyhýbat a zvolte raději jemnější odstíny se slabší sytostí. Nejde jen o věc vkusu, ale taky o ryze praktický fakt, protože syté barvy odrážejí hůř světlo. A lidské vnímání světla má nezanedbatelný vliv na psychiku. U světel proto platí, že čím je jej více, tím lépe.

Vnímání barev

Červená barva má nejdelší vlnovou délku a její zajímavou vlastností je, že při pohledu na ni vystupuje před jiné barvy do popředí. Červená proto může oživit pokoj, ale snažte se ji užívat s rozmyslem. Může totiž působit i nepříjemně až dramaticky. Tato barva umí strhnout pozornost a pro vaše oči nemusí být snadné její přebytek zpracovat. Společně s oranžovou je vhodná do jídelen nebo ložnic mladších párů, kde může moci pamáhat probouzet vášeň.

Na druhé straně barevného spektra lze nalézt barvu modrou. U této studené barvy platí téměř vše naopak než u barvy červené. Její světlejší variace působí uklidňujícím dojmem, ale neplatí to zcela o sytě a tmavě modře vyvedených místnostech. Ideálním místem pro tuto barvu je koupelna, studovna nebo ložnice. V ložnicích ovšem pozor chladný vjem této barvy.

Zelená barva uklidňuje, nachází se uprostřed barevného spektra a pro lidské oko je nejpřirozenější. Vhodná je do míst, ve kterých se nachází mnoho textilních, přírodních nebo dřevěných doplňků. Hodí se do ložnic, obývacích pokojů a míst, kde rádi rozjímáte.

Žlutá je barvou energie. Na někoho tak ale nepůsobí.Žlutá je barvou energie. Na někoho tak ale nepůsobí. | archiv

Žlutá barva patří mezi ty barvy, které vnímají různí jednotlivci rozdílně. Někoho může stimulovat a zlepšovat mu náladu. Špatně zvolený tón žluté ale může na jiné osoby působit přesně opačně. Chodí se do kuchyní i koupelen a dokonale ji doplní barva oranžová nebo bílá.

Univerzální barvy

Bílá patří stejně jako šedá k neutrálním barvám. Jejich velkou předností je fakt, že ji lze snadno kombinovat s jakoukoliv jinou i sytou a živou barvou. Hodí se tak bez vyjímek do všech pokojů. T lze snadno rozzářit pouhou změnou doplňků výrazných barev. A když se vám zvolená barva omrzí, lze ji prakticky a rychle vyměnit s minimálními náklady.

Na které barvy si dát pozor

Fialová barva subjektivně zvětšuje prostor. Má dar vyvolávat melancholickou náladu a nesluší ji každý materiál. Doplnit ji lze béžovou nebo šedozelenou. Příliš optimismu vám nedodá ani černá barva. Ta neodráží žádné světlo a je obecně vnímána jako barva, která pohlcuje energii.