IBM v Česku a na Slovensku ulovila 15 startupů

Šéfka IBM Virginia Rometty a šéf Applu Tim Cook.

Šéfka IBM Virginia Rometty a šéf Applu Tim Cook. Zdroj: Apple/IBM

E15.cz z Vídně: Stoletá společnost IBM je při lovu zajímavých technologických startupů v Česku a na Slovensku úspěšná. Program Global Entrepreneur, který společnost na našem trhu odstartovala letos v květnu, už má registrovaných 15 projektů. Ze startupových programů velkých korporací tak patří spíše k těm lepším.

Mezi projekty, které spolupráci s IBM využívají nebo se baví o možnostech využití, patří například mezinárodně rostoucí vyhledávač letenek Skypicker.com, cloudová správa faktur Datamolino zainvestovaná půl milionem eur, Brand Embassy s investicí milion dolarů, slibný spojovač informací Daty.cz či nástroj pro hledání zaměstnanců Jobote.

IBM se mimo jiné snaží podporované mladé společnosti spojovat s investory a slouží tak jako prostředník pro získání investic. I v Česku už se podle informací E15.cz jedno takové zprostředkování řeší a brzy by mělo být oznámeno.

Rekrutování nových zákazníků

IBM v rámci svého programu nabízí firmám na tři roky zdarma využívání aplikací, služeb a cloudu, o které mají zájem. Aktuálně je to zejména cloud SoftLayer, do kterého Big Blue v posledních letech významně investovala a ještě investovat hodlá.

„Do programu nebereme každého, vybíráme si,“ říká pro E15.cz na konferenci Pioneers Festival Petr Biskup, který je startupy v české pobočce IBM pověřen. „Vyhledáváme budoucí silné partnery a zákazníky, kteří na naší platformě postaví svůj produkt.“

To je potvrzení toho, o co často firmám typu Microsoft, IBM, SAP či třeba Cisco v podpoře startupů jde. Když se mladá firma zrodí na jejich technologiích, v budoucnu se dost pravděpodobně překlopí v platícího a rostoucího zákazníka.

Od toho se ostatně odvíjí cíle zadané centrálou. „Máme devět měsíců na to překlopit alespoň jeden startup do platícího zákazníka,“ popisuje Biskup. „Začali jsme letos v květnu, tak máme čas ještě zhruba do poloviny příštího roku.“ Dle Biskupových slov je takový cíl reálný. V pražské IBM ve startupovém týmu pracují celkem čtyři lidé.

K dispozici bude zdarma Watson v cloudu

IBM na druhou stranu tvrdí, že z jejich strany nejde pouze o jakousi vypočítavost a plnění zadaných „kápéíček“. „Děláme hodně věcí i nad rámec toho, co dělat musíme. Dodáváme lidi na výpomoc, děláme školení pro startupy a další aktivity,“ říká Biskup. Jeho tým například na příští rok chystá českou verzi projektu SmartCamp, kterou IBM dělá na světové úrovni. Lokální startupy se s Big Blue mohou rovněž dostat do světa. Třeba Datamolino aktuálně mohlo prezentovat spolupráci na konferenci IBM v Las Vegas.

IBM zároveň pro mladé týmy chystá také další novinky, díky kterým doufá v další vlnu zájmu. Společně s finálním startem spolupráce mezi IBM a Applem (již za pár dní) se například spustí zdarma dostupná startupová verze nástrojů BlueMix, díky nimž je možné například vyvíjet aplikace a nechat je běžet v cloudu, a brzy by podle neoficiálních informací mělo dojít také k oznámení dostupnosti Watsona v cloudu.

IBM v Česku a na Slovensku nabízí firmám propojení a spolupráci napřímo, zároveň ale také úzce spolupracuje s akcelerátorem Wayra provozovaným španělskou Telefónikou. Ten IBM vyměnila za podporu StartupYardu, jehož poslední kolo se dle mnohých zainteresovaných příliš nepovedlo.