IE 10: Apple Flash nepohřbil, Microsoftu se to možná podaří

Internet expolrer

Internet expolrer

Nejprve chtěl Flash Player pohřbít Steve Jobs. I díky jeho kapesním počítačům hromada webových producentů upravila své stránky. Nyní do hry vstupuje tržně větší Microsoft.

Minulý týden patřil Windows 8 a zejména pak jeho novému grafickému prostředí Metro, které bude doplňovat standardní Aero. Zatímco Metro se orientuje na dotykové prostředí a umí pracovat pouze se speciálním typem aplikací, Aero jen kosmeticky upravuje prostředí, na které jsme si za posledních patnáct let dostatečně zvykli, které lze ovládat klávesnicí a myší a které je kompatibilní s běžnými aplikacemi pro Windows.

Novinky v IE 10 Platform Preview 3

Ve stínu těchto novinek se možná trošku zapomnělo na Internet Explorer, Windows 8 Developer Preview totiž používá IE 10 Platform Preview 3. A změn je i tentokrát mnoho. IE 10 v této verzi nabídne podporu hromady efektů pro CSS3. Patří sem stín textu, 3D transformace, přechody a animace, gradient a také filtry pro SVG. Prohlížeč od Microsoftu tedy opět o něco smaže náskok konkurenčního Chromu, Firefoxu a Opery. Kvůli dotykovému Metru nabídne IE 10 i některé pokročilé techniky pro práci s textem tak, aby se HTML5 stalo lákadlem i pro publishery, kteří tak získají lepší možnosti pro publikaci elektronických knih, časopisů a tak dále. Nakonec si IE 10 Platform Preview 3 lépe poradí i s lokálním úložištěm aplikací pomocí HTML5, nabídne podporu Web Sockets, HTML5 historie, HTML5 File API, HTML5 Drag&drop, HTML5 Sandboxingu nebo Web Workers API. Ještě nesmím zapomenout na HTML5 Forms, se kterými vývojový tým započal už v předchozím sestavení Platform Preview.

Internet Explorer 10 Platform Preview 3 ve Windows 8 a v prostředí MetroInternet Explorer 10 Platform Preview 3 ve Windows 8 a v prostředí MetroInternet Explorer 10 Platform Preview 3 ve Windows 8 a v prostředí Metro

Metro bez Flashe

Ano, je to skvělé, všechny tyto novinky ale předčí kontroverze, která vyšla najevo okamžitě s uvedením veřejné testovací verze Windows 8. Záhy poté, co si první testeři nainstalovali nový systém, zjistili, že v Metru v prohlížeči nefunguje Flash Player a vlastně ani žádný jiný plugin. Není to chyba doplňků, není to ani chyba Adobe a není to vlastně ani chyba Internet Exploreru 10 a Windows 8. Je to docela kontroverzní vlastnost prohlížeče a nová strategie Microsoftu.

Zatímco Softies aktivně vyvíjejí Silverlight, na kterém je ostatně založené i grafické prostředí Windows Phone, od vydání Internet Exploreru 9 zároveň přehodili výhybku a intenzivně hlásají, že budoucnost patří HTML5. Byl to Microsoft, kdo jej jako první ve velké míře začal akcelerovat pomocí grafického čipu a je to Microsoft, který se dnes hájí dokonce i svou konkurencí:

„The reality today is that sites are already rapidly engineering for a plug-in free experience. Google, for example, recently launched their HTML5 YouTube site for phones,“napsal na blogu Building Windows 8 šéf divize Windows Steven Sinofsky.

Microsoft dle svých slov vypnul v IE 10 podporu pluginů prostě proto, aby byl prohlížeč co nejrychlejší, aby spotřebovával co nejméně energie a aby byl také ergonomický při ovládání prsty. Tedy, abych to upřesnil, podpora pluginů záměrně nefunguje pouze v Internet Exploreru pro Metro – IE pro Aero je těchto zásahů netknutý a samozřejmě vám nic nebrání Flash Player používat i nadále.

Nejprve v Metru, později v celém Windows?

Toto rozhodnutí má něco do sebe, jelikož většina flashových aplikací skutečně není optimalizovaná pro ovládání velkými tlustými prsty a na klepání na některá drobná tlačítka byste skutečně potřebovali spíše stylus. Na druhou stranu, toto se týká zejména těch malých displejů na mobilech a menších tabletech, u dotykového velkého monitoru to už ale nehraje příliš velkou roli. Možná je tedy za rozhodnutím Microsoftu ještě něco více –možná je to předzvěst toho, že se vedle Applu pokusí Flash Player „politicky zabít“ i Microsoft a bude se snažit skrze Metro učit producenty webových stránek tomu, aby vedle Flash Playeru nabídli přinejmenším alternativu ve formě HTML(5). A Microsoft tu moc skutečně má. Pokud se totiž k něčemu podobnému rozhodne Apple, bude se o tom hodně psát a hromada webů skutečně nabídne alternativu. Nicméně je to stále Microsoft a jeho Windows, kdo s absolutní nadvládou více než 90 % ovládá trh s operačními systémy. Pokud se tedy nabídne Metro bez Flash Playeru v nejpoužívanějším systému planety, přirozeně se vytvoří obrovský tlak na autory stránek s Flashem. Mnohem větší než v případě Applu.

V souvislosti s uvedením dotykových Windows 8 Microsoft upravil i web IE Test Drive, na kterém přibyly některé nové experimenty nejen pro ovládání dotykem.V souvislosti s uvedením dotykových Windows 8 Microsoft upravil i web IE Test Drive, na kterém přibyly některé nové experimenty nejen pro ovládání dotykem.V souvislosti s uvedením dotykových Windows 8 Microsoft upravil i web IE Test Drive, na kterém přibyly některé nové experimenty nejen pro ovládání dotykem.

HTML5 pro programátora... Ale ne pro designéra

Microsoft nabídne ve Windows 8 podporu Flash Playeru v Aeru a pouze HTML5 v Metru. Ve Windows 9 pak už ale může Flash Player skutečně zablokovat definitivně. HTML5 může s dalším rozvojem skutečně zatlačit Flash Player do rohu a je si toho vědomý i Adobe, který se pomalu snaží vyvíjet první nástroje pro designování pomocí technik HTML5 (respektive vylepšuje své osvědčené nástroje jako třeba InDesign). Doposud totiž platí, že HTML5 a CSS3 trpí absencí nějakého profesionálního nástroje pro grafiky a animátory, kteří nejsou kodéři. Flash Player toto všechno má – Adobe Flash pro návrh vektorového designu a animace, Adobe Flash Builder pro tradiční programování webových aplikací s využitím technologie Flex. Vedle toho Adobe s velkou vervou optimalizuje InDesign a další nástroje k tomu, aby vedle původních formátů uměly exportovat i do HTML. A jelikož je Adobe jedničkou a nepsaným standardem na poli digitální publikace a vektorové/rastrové grafiky, platí tvrdá pravda, že dokud sám nevytvoří kompletní řešení pro tvorbu „nových“ multimediálních aplikací v HTML5, žádné HTML5 se v masové míře neprosadí. Stěží vám totiž bude reklamní agentura navrhovat animovaný a interaktivní banner v Notepadu. Na druhou stranu, je to zároveň příležitost a výzva i pro někoho druhého. Tedy pokud tady někdo takový vůbec je (aplikace Microsoftu z balíku Expression se zatím příliš neprosadily a zůstávají doménou designérů pro Silverlight, WPF a XAML obecně).

Ukázka HTML5 Forms a formulářového prvku s vlastním grafickým stylemUkázka HTML5 Forms a formulářového prvku s vlastním grafickým stylemUkázka HTML5 Forms a formulářového prvku s vlastním grafickým stylem

Většina webů se prý s absencí Flashe vypořádá

Steven Sinofsky ale takový pesimista není. Na blogu Building Windows 8 totiž mimo jiné napsal, že v Microsoftu dlouho přemýšleli, jestli se k tak ráznému kroku v Metru skutečně mohou odhodlat – jestli je uživatelé nevyženou z Redmondu košťaty. A k čemu došli? Navštívili 97 000 největších světových webů a zkoumali, jak se stránky zobrazí v „plugin-free“ prohlížeči Metra. Flash Player používalo v nějaké podobě (obsah, reklama, asynchronní nahrávání, streamování) na 62 % webů, mnoho z nich se ale s absencí Flashe vypořádalo a přepnulo se do režimu HTML. Původní flashové reklamy se tedy přepnuly zpět do starého dobrého animovaného gifu a statického jpegu, video pak do HTML5 (embedovaný YouTube?).

Pokud je to pravda a HTML5 se stal skutečně novou a absolutní mantrou Microsoftu – ostatně s ohledem na rozvoj chytrých mobilů a tabletů bez Flashe i poměrně pragmatickou, web se po technologické stránce v příštích letech díky Microsoftu možná skutečně výrazně promění. Bude vypadat stále jako dříve, YouTube bude mít stále ta samá tlačítka, jen se obejdete bez Flashe. Ruku na srdce, běžnému surfaři to asi může být docela jedno, v ideálním případě si toho totiž vůbec nevšimne.

Windows je ale zároveň svobodnější než Apple a jeho systém. Pokud tedy Internet Explorer zablokuje Flash Player, nastalé situace využije konkurence a ránu okamžitě zacelí. V tomto směru tedy bude zajímavé sledovat, jaké možnosti budou mít vývojáři při tvorbě aplikací pro prostředí Metro.