Igelitové tašky mají namále

Síťovka, pozůstatek dob minulých, se vrací. Třeba brzy nahradí igelitové tašky.

Když jednou kolínský podnikatel Zdeněk Červinka poslouchal v rádiu anketu, co lidem chybí z doby minulé, zaujala ho odpověď jedné ženy. Řekla, že je to obyčejná síťovka, s kterou dřív chodila do samoobsluhy na nákupy.
„Bylo to někdy v roce 2007. Chytil jsem se toho a přišlo mi zase síťovky vyrábět jako dobrý nápad,“ říká Červinka.
Podnikatel si uvědomil, že právě tyhle tašky z doby minulé mohou nahradit neekologické igelitky.

Ekologická síťovka

„Zjistil jsem, že ekologické organizace odhadují, že za pět až deset let bude zakázáno igelitky rozdávat a jejich prodej bude významně zdaněný,“ říká Červinka.
Zdá se, že připravovaná česká i evropská legislativa dá podnikateli za pravdu. Současný ministr životního prostředí Ladislav Miko přichystal zákon, který by rozdávání igelitek zadarmo úplně zakazoval.
„Je to nejjednodušší signál, jak ukázat, že igelitka je odpad, který zatěžuje přírodu. V Belgii, kde jsem žil, se za ně platí, a vždycky jsem věděl, že si musím nějakou vzít z domova,“ uvedl Miko v rozhovoru pro deník Dnes.
Červinka tvrdí, že jeho síťovka je ekologická už tím, že svojí životností předčí tašky vyrobené z igelitu. Také tím, z jakého materiálu je vyrobena. Jde původně také o plast, tedy produkt z ropy, ale síťovky firma vyrábí recyklací právě igelitek.
O české síťovky překvapivě žádný velký zájem v zemi jejich původu není. Prodávají se zatím pouze v několika sítích maloobchodů jako je například COOP. Červinka ovšem už dostal několik nabídek ze zahraničí. Ozvali se z Kanady a Austrálie. O síťovky mají zájem prodejny zdravé výživy,“ řekl Červinka.
Přestože jde o nápad z Kolína, v žádném velkém kolínském obchodě s potravinami síťovky nekoupíte. „Na marketingových odděleních nadnárodních řetězců je obtížné se prosadit. Je to běh na dlouhou trať, potrvá to roky,“ vysvětluje Červinka, proč není možné si síťovku v kolínských supermarketech koupit.
„Představa, že vyrobím, rozvezu a prodám, byla mylná. Takhle to nefunguje. Síťovky mi prodávají v Kolíně zatím známí v zelenině a v tabáku. Lidé si je kupují,“ tlumočí Červinka svoje zklamání z neúspěšných jednání.

Sto dvacet let v síti

Síťové tašky mají téměř stodvacetiletou historii. Kolem roku 1880 je začal vyrábět Vavřín Krčil a povedlo se mu je tehdy vyvážet do třiceti šesti zemí světa. Později tašky dělníci vyráběli průmyslově ve Žďáru nad Sázavou pod vedením jednoho z Krčínových potomků. V šedesátých letech pak síťovky postupně začaly vytlačovat tašky z igelitu. Přesto do současnosti nebyl výrobní postup patentován. Červinka si nechal chránit obchodní značku, postup výroby, užitnou hodnotu a název Saariense, pod kterým tašky prodával už Vavřín Krčil.