Ilegální software v českých firmách? Škoda až za miliony, zjistili lovci pirátů

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

Přibližně dvacítku tuzemských firem řeší protipirátská aliance BSA (Business Software Alliance) kvůli využívání nelegálního softwaru. V některých případech dosahuje škoda milionů korun. Lovci pirátů je odhalili díky programu placených informátorů.

Jak uvádí protipirátské sdružení, provinilé firmy jsou většinou střední velikosti kolem 50 počítačů a podnikají zejména v oblastech služeb a drobné výroby. Každá z těchto firem má podle BSA nelegální software v hodnotě statisíců až milionů korun. Přesná výše škody by ale měla být známá teprve po policejních prohlídkách.

Nejčastěji „kradeným“ softwarem jsou podle mluvčího BSA Jana Hlaváče většinou produkty Microsoftu (operační systémy a kancelářské balíky), Adobe (grafické programy) nebo Autodesku (konstrukční programy).

Firmy i zaměstnanci jako placení informátoři

Propirátské sdružení BSA (Business Software Alliance) odhalilo zmíněné společnosti díky motivačnímu programu placených informátorů, který odstartoval začátkem července. Ten, kdo upozorní na nelegálně používané programy na firemních počítačích, může počítat s odměnou ve výši deseti procent odškodného. Mezi nejčastější informátory prozatím patří firmy (z 50 procent), které si stěžují na nekalou konkurenci, dále pak zaměstnanci firmy (ze 40 procent).

Na druhou stranu odměna není samozřejmá. Nestačí jen s BSA nebo s policií spolupracovat. Je třeba celý případ uzavřít a od firmy vymoci finanční náhradu škody.

Co to je BSA
Business Software Alliance (www.bsa.org) je přední světový ochránce práv softwarového odvětví existující od roku 1988. Sdružuje devatenáct počítačových firem (Apple, Adobe, Intel, Microsoft, Sybase, Symantec, McAfee a další), které každoročně investují miliardy dolarů do vývoje softwarových řešení. BSA se zasazuje o prosazování práv k duševnímu vlastnictví a podílí se na ochraně autorských práv svých členů.