Industriální stopy lze nalézt po celé republice

Zhruba dvacet výstav, performance, exkursí, happeningů a workshopů nebo přednášek čeká na zájemce o průmyslové dědictví v měsíci září. 6. bienále Industriální stopy je v plném proudu a právě v září a říjnu vrcholí jeho podzimní část, která zasahuje celou republiku. S fotografickou výstavou s motivem hald, celodenními pochody po pozůstatcích důlní činnosti nebo přednáškou architekta Josefa Pleskota, jež předchází konferenci Kladno vs. Ostrava, se hlásí Kladno.

K nejvýznamnějším podzimním událostem však patří – vedle pražské a navazující ostravské odborné konference v polovině října – vydání první publikace ze série Industriální topografie ČR. Autorský tým Výzkumného centra průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT (VCPD) se inspiroval výstupy z konferencí konaných v uplynulých letech v rámci Industriálních stop. Cílem projektu tak není jen zaznamenávat vzpomínky na minulost, ale využít, nově kapitalizovat tento cenný statek – průmyslové dědictví, které po sobě zanechala industriální éra. Úvodní publikace je zaměřena na památky Ústeckého kraje. Druhý díl se zaměří na památky Karlovarského kraje a s jeho vydáním se počítá v příštím roce.

Pořadateli Industriálních stop 2011 jsou tradičně Výzkumné centrum průmyslového dědictví, Kolegium pro technické památky ČKAIT & ČSSI a Národní památkový ústav. Jako generální partner se k Industriálním stopám vrací společnost VÍTKOVICE a.s. společně se sdružením právnických osob Dolní oblast VÍTKOVICE. Partnery jsou Národní technické muzeum, záštitu přijal MUDr. Jiří Besser, ministr kultury ČR. Informace jsou průběžně zveřejňovány na www.industrialnistopy.cz, kde lze nalézt i položkový kalendář jednotlivých akcí, a Facebooku www.facebook.com/industrialnistopy.

Samotná publikace Industriální topografie je součástí projektu aplikovaného výzkumu Ministerstva kultury v rámci programu NAKI (národní a kulturní identity). Bezprostředně reaguje na rostoucí zájem o dosud přehlíženou součást kulturního dědictví a systematicky mapuje a prezentuje objekty průmyslového dědictví jednotlivých krajů České republiky. „Atraktivní téma představuje značný rozvojový potenciál – od možností nového využití, tedy konverze, osobitých industriálních staveb pro současné aktivity až po objevování alternativních cílů trávení volného času,“ vysvětluje Benjamin Fragner z VCPD, které je i tradičním spolupořadatelem Bienále Industriální stopy. A dodává: „Industriální turistika dnes v celé Evropě získává na popularitě. Nabízí poznání místní historie v podobě památek průmyslového dědictví, ale také přitažlivé zážitky a dobrodružství z objevování. Je originální příležitostí popularizace a propagace regionů.“

Edice Industriální topografie volně navazuje na sérii Industriálních průvodců (například po Praze nebo Libereckém kraji), které jsou aktuálně beznadějně vyprodány. Knižní podoba nové série bude rovněž propojena s internetovou aplikací na adrese www.industrialnitopografie.cz