Intel Capital letos investuje přes půl miliardy dolarů, daří se i v Česku

Intel Capital Global Summit 2015 se letos konal v americkém San Diegu

Intel Capital Global Summit 2015 se letos konal v americkém San Diegu Zdroj: Intel Capital

Budoucnost je v technologiích. Potvrzuje to alespoň investiční společnost Intel Capital, která v letošním roce vloží do technologických společností a startupů přes 500 milionů dolarů (12,5 miliardy korun), tedy o zhruba 40 procent více než loni. Společnost zároveň představila nové investice do startupů ve výši přes 22 milionů dolarů. Firma to oznámila na výroční konferenci Intel Capital Global Summit v americkém San Diegu.

Intel Capital je divizí největšího světového výrobce čipů Intel, která vyhledává investiční příležitosti v oblasti informačních a komunikačních technologií. A letošní rok by měl podle vedení společnosti patřit k nejúspěšnějším v historii.

„Jsme na dobré cestě překonat hranici půl miliardy dolarů investovaných do stratupů, a spolu se zhodnocením dřívějších investic tak můžeme očekávat jeden z nejsilnějších roků v historii divize,“ uvedl na zahájení summitu viceprezident Wendell Brooks, který od nového roku nahradí odcházejícího dlouholetého šéfa Intel Capital Arvinda Sodhaniho.

Aktuální desítka nově oznámených investic ukazuje, že Intel Capital sází na technologické inovace a startupy s velmi širokým záběrem - od řešení pro bezdrátové nabíjení a 3D baterie až po digitalizaci lidského těla. „Intel Capital je výjimečný tím, že působí globálně a inovace podporuje napříč celým technologickým spektrem,“ potvrdil Sodhani s tím, že v budoucnu chce společnost globální rozměr svého působení ještě posilovat.

Kde je budoucnost? 10 nových investic Intel Capitalu
FreedomPop - služba nabízejí bezplatný přístup k internetu a mobilním sítím.
LISNR - komunikační protokol, který odesílá data přes zvuk s použitím vysokofrekvenčních technologií
Sckipio - rozvíjí technologii G.fast, která výrazně navyšuje možnosti přenosu dat na pevných telefonních linkách
What3words - platforma umožňující přesnější a snadnější lokalizaci než GPS
Body Labs - digitalizuje a organizuje data a informace týkají se lidského těla a pohybu
Microprogram Information - technologie na bázi „internetu věcí“ pro správu spotřebitelských služeb
Perfant Technology - videotechnologie pro umělé inteligence, rekonstrukci 3D a virtuální reality, panoramatické kamery
Chargifi - bezdrátová nabíjecí síť
KMLabs - ultrarychlé laserové systémy pro výzkum a průmyslové aplikace
Prieto Battery - 3D baterie z netoxických materiálů se schopností přizpůsobit tvary

Odcházející šéf přitom nezapomněl vyzdvihnout ani Česko, kde je Intel Capital velmi aktivní. „Investice do českých společností AVG a Mall.cz patří mezi nejlepší, které jsme kdy udělali,“ připomněl Sodhani. Antivirovou firmu AVG Technologies Intel Capital s úspěchem umístil na newyorskou burzu, Mall.cz se ziskem prodal fondu Naspers (který ji nedávno prodal české skupině Rockaway).

Od roku 1991 Intel Capital investoval celkově 11,6 miliardy dolarů do více než 1 400 firem v 57 zemích. Investice do 213 firem završil úspěšným vstupem na burzu a 377 firem zhodnotil přímým prodejem dalším investorům. Samotný Intel Capital Global Summit se koná již šestnáctým rokem a v branži informačních a komunikačních technologií má pověst jedné z nejvýznamnějších akcí v oblasti venture kapitálu.