Inteligentní mučírna

Slavný zakladatel cvičební metody, vynálezce a guru fitness Joseph Pilates (1883–1967) pocházel z Německa. V roce 1925 se přesunul do New Yorku, kde si na 8. avenue založil studio s cvičební metodou, které sám říkal kontrologie. Na snímku z roku 1961 instruuje klientku na jím sestrojeném cvičebním přístroji zvaném krátká bedna.

Slavný zakladatel cvičební metody, vynálezce a guru fitness Joseph Pilates (1883–1967) pocházel z Německa. V roce 1925 se přesunul do New Yorku, kde si na 8. avenue založil studio s cvičební metodou, které sám říkal kontrologie. Na snímku z roku 1961 instruuje klientku na jím sestrojeném cvičebním přístroji zvaném krátká bedna. Zdroj: casopis ZEN

Sofistikovanou gymnastiku si její zakladatel Joseph Pilates vymyslel pro sebe. Nazval ji kontrologie, kontrola těla pomocí vědomí a dýchání. O sto let později jí propadly davy.

Od dětství jsem se věnovala baletu a při hledání způsobů, jak zdokonalit své pohyby, jsem narazila na v Praze tehdy nepříliš známé cvičení. Módní gymnastika s tajemným názvem „pilates“ si energicky razila cestu do fitness klubů. Nikdo se však moc nezabýval její filozofií a příběhem. Teprve o několik let později, v New Yorku, jsem pochopila, proč „kontrologie“, tedy metoda, kterou německý nadšenec Joseph Hubertus Pilates využíval začátkem minulého století při léčení zraněných vojáků, tolik přitahuje světové celebrity i obyčejné lidi,“ vypráví Evgenia Ilienko, instruktorka pilates.

Mysl a tělo

„Navzdory stereotypům o ‚tlusté Americe‘ je New York doslova posedlý sportem a zdravým životním stylem. Mimo studia a hledání ‚vlastní identity‘ jsem pokračovala v baletu i v józe.

Když jsem si poprvé vyzkoušela pravý americký pilates, rychle jsem pochopila, že nejde ani tak o tělesné cviky jako o filozofii vnímání těla. Cítila jsem příliv energie, lehkost, dokonce jakousi euforii. Byla jsem doslova posedlá cvičením, brala jsem to jako výzvu, chtělo se mi ‚dobýt svět‘. Zjistila jsem navíc, že aktivní způsob života se může stát posláním. Když jsem získala certifikát instruktorky pilates a ve studiu, kde jsem začínala, nastoupila jako učitelka, splnil se mi sen. Práce vyžadovala obrovské nasazení, ale byla jsem šťastná. Pochopila jsem, co asi měl na mysli Konfucius, když tvrdil, že „pokud si vyberete práci, kterou milujete, nebudete muset pracovat ani jeden den v životě“, pokračuje se zaujetím.

Kontrologie a obruč ze sudu

Světově populární gymnastiku si německý rodák Joseph Pilates vymyslel doslova na tělo. Narodil se v roce 1883 v Mönchengladbachu řeckému otci a německé matce. V dětství často stonal a trpěl chronickým astmatem či rachitidou. Pro posílení organismu intenzivně cvičil a ve čtrnácti letech se prý chlubil atletickým vzhledem. Uzdravení ho motivovalo k zájmu o východní bojová umění, jógu, taj-či i anatomii. Na základě vlastních prožitků vypracoval systém cvičení, který nazval „kontrologie“, tedy kontrola těla pomocí vědomí a dýchání. Byl přesvědčen, že duševní a fyzické zdraví je pevně provázané a že díky vědomě řízeným pohybům je člověk schopen získat zpět vrozenou pružnost a zbavit se nemocí, jichž za života nabyl.

V roce 1912 se Joseph přestěhoval do Anglie a živil se jako boxer, cirkusový artista či trenér sebeobrany britských detektivů. Za první světové války trénoval zraněné vojáky v lazaretech. Pro zdokonalení techniky využíval pružiny z nemocničních postelí, a pomáhal tak lidem upoutaným na lůžko absolvovat náročná cvičení. Při svých inovativních metodách sáhl po praktických pomůckách. Oblíbená cvičební pomůcka kruh, známý jako Magic Circle, například vznikl díky železné obruči, kterou Joe sundal ze sudu.

Při cestě do New Yorku se Pilates na lodi seznámil se svou budoucí ženou Clarou. Otevřeli si pak studio a nabízeli výcvik určený především mužům. Jejich gymnastika ale zaujala taneční legendy Marthu Grahamovu a George Balanchina. Nová metoda se rychle ujala v baletním a divadelním prostředí a v 60. letech minulého století se stala jedním z nejžhavějších trendů zdravého životního stylu v USA. Po smrti mistra na jeho učení navázalo několik žáků, mezi nimiž byla i Romana Kryzanowska, jejíž systém je nyní považován za nejbližší k originálu.

Nový dech sofistikované cvičení nabralo ve 21. století, když se z amerických studií přesunulo do Evropy a na další kontinenty a stalo se součástí masové fitness kultury. Objevily ji hvězdy showbyznysu i vrcholoví sportovci. Příznivci metody jsou Madonna, Sharon Stone, Julia Roberts, Brad Pitt nebo Steffi Graf. Studia podobná newyorským vznikají po celém světě a pilatesová kultura doslova kvete i v Praze. Jako pilatesový „snob“ dávám přednost klasickým studiím s kvalitními přístroji.

Pro každé tělo

Ze specializovaných studií se cvičení pilates dávno přesunulo do fitness center či ordinací fyzioterapeutů. Moderní techniky, jež využívají prvky pilates, však jsou původní metodě mnohdy vzdáleny. Vlastní trendy nabízejí někteří Pilatesovi žáci. Ron Fletcher, například, rozšířil systém o tzv. Towelwork (práce s ručníky). Technika označovaná jako jógalates pak kombinuje jógu a pilates. Název „pilates“ nebyl dosud patentován a kdokoli může tvrdit, že provozuje „pilates“. To podněcuje zkreslené vnímání a mýty kolem Pilatesovy metody.

Evgenia Ilienko narazila na pilates, když se snažila zdokonalit své pohyby v baletu. Cvičení ji zavedlo do New Yorku, kde si v kolébce pilates vyzkoušela původní kombinace cviků kontrologie.Evgenia Ilienko narazila na pilates, když se snažila zdokonalit své pohyby v baletu. Cvičení ji zavedlo do New Yorku, kde si v kolébce pilates vyzkoušela původní kombinace cviků kontrologie. | casopis ZEN

Francouzský tanečník Jérémie Perroud, který pracoval jako nezávislý instruktor a školitel v mnoha zemích, založil před dvěma lety v Praze studio True Pilates Prague, v němž představuje legendární americkou školu Romana’s Pilates. „Tato metoda se od ostatních liší tím, že odkazuje na systém cviků vyvinutých přímo Josephem Pilatesem,“ řekl v rozhovoru pro ZEN. Do Prahy se přestěhoval za svou českou ženou v době, kdy zde nebylo žádné studio této školy. „Využil jsem příležitost a rozšířil nabídku pilates v Praze, ale vlastně i v celém Česku, o původní metodu. Mám štěstí, že má práce je pro mne zároveň koníčkem, a těší mě, když mohu sdílet nadšení, přesvědčení a zkušenosti s ostatními,“ říká muž, který své dovednosti piloval ve školách True Pilates v Paříži i v New Yorku a je jedním z předních světových specialistů této techniky. Češi, stejně jako ostatní Evropané, podle něj rozpoznají kvalitu a snadno se stávají na metodě závislí. „Klientela studia je velmi rozmanitá. Pilates pomáhá lidem najít rovnováhu, žít v harmonii se sebou samým. Metoda propojuje tělo a mysl, upravuje postoj těla podle tří základních principů, kterými jsou duševní kontrola, pružnost a síla,“ vysvětlil. Ve svém studiu se prý snaží vytvořit atmosféru, která tuto symbiózu odráží.

Specialisté se přou o to, která metoda je lepší, zda klasická, či moderní kombinace. Osobně se domnívám, že není důvod měnit systém, který více než století dělá divy. Odkaz duchovního otce pilates je zjevně stále silný.

Má se zároveň za to, že tu pravou atmosféru pilates si zájemci vychutnají zejména v New Yorku, kde guru Pilates začínal. Nejde přitom o gymnastiku pro „lesklé časopisy“, ale o zcela dostupný systém, díky němuž lidé mohou udržovat svou fyzickou kondici, zlepšovat zdraví a tvarovat tělo. Oblíbený americký slogan hlásí: „Pilates is for everybody and every body“. Je to gymnastika, která se hodí pro všechny: mladé lidi, seniory, těhotné ženy či aktivní sportovce. V moderním světě, kterému vládnou sedavá zaměstnání, je důležité kontrolovat své tělo. Jak říkal Joseph Pilates: „Člověk se cítí tak mlád, jak pružná je jeho páteř.“ Zachovejme si tedy věčné mládí!

Mučicí stroje

Některé přístroje využívané v pilates mají bizarní názvy, jako elektrické křeslo (electric chair) či gilotina (guillotine tower) a samotné studio se žertem označuje jako „mučírna“. To však rozhodně klienty neodrazuje. Vědí, že tyto přístroje jsou skvělé pomůcky. Cvičení bez nich je možná účinnější, ale daleko složitější. Nejznámější cvičební stroj je reformer. Jde o lavici, v níž je umístěn pojízdný vozík uvnitř vodorovného rámu. Na jednom konci jsou pružiny, na druhém dvě lana.

Dalším známým strojem je Cadillac (podle oblíbené značky auta) – kovová konstrukce s mnoha pružinami a hrazdami. Mezi pomůcky pilates patří také wunda chair (wunda židle), baby chair (dětská židle), ladder barrel (barel se žebříkem), spine corrector (korektor páteře) či pedipole (tyč se zavěšenými pružinami na ruce).