Internet pro vědce zrychluje

NIC využívá 2 nezávislé optické spoje a kvalitní ohebné optické kabely. Na každou trasu je k dispozici 96 konektorů.

NIC využívá 2 nezávislé optické spoje a kvalitní ohebné optické kabely. Na každou trasu je k dispozici 96 konektorů. Zdroj: Jan Sedlak

Celoevropská výzkumná internetová síť Géant, na níž je připojeno 32 tisíc vysokých škol, univerzit a badatelských pracovišť, přepnula na vyšší rychlost.

V páteřní síti je k dispozici přenosová rychlost 500 gigabitů za vteřinu, jednotliví uživatelé, kterých je na 50 milionů, mohou pracovat se standardem 100 Gb/s. Počítač připojený na síť Géant tak zvládne přenášet zhruba desettisíckrát větší objem dat než klasické firemní PC.

V Česku je na Géant napojen akademický systém Cesnet, který stogigovou kapacitu nabízí v páteřním okruhu propojujícím Prahu, Brno, Olomouc a Hradec Králové. Na ostatních trasách by se rychlý internet pro vědce zatím neuplatnil.

Géant financovaný Evropskou komisí kromě toho oznámil pokusný přenos rychlostí dva terabity za vteřinu mezi jednotlivými uzlovými body. Taková supersíť umožní rychlou výměnu a zpracování dat potřebných ve fyzice, matematice, meteorologii nebo astronomii.