Irsko poskytlo Applu 13 miliard eur na daňových výhodách, firma je má vrátit

Apple - ilustrační foto

Apple - ilustrační foto Zdroj: Reuters

Podle informací Evropské komise irská vláda nelegálně zvýhodňovala podnikání Applu v zemi. V minulých letech Irsko údajně technologické společnosti poskytovalo daňové výhody, které dosáhly až třinácti miliard eur (351 miliard korun), podle Evropské komise je takové jednání nelegální, všechny společnosti musí mít na evropském trhu totožné podmínky. Evropská komise společnost vyzvala, aby danou částku Irsku vrátila.

„Členské státy nemohou poskytnout daňové výhody vybraným společnostem. Podle našeho vyšetřování ale Irsko úlevy Applu poskytlo, díky čemu společnost platila nižší daně, než jiné společnosti, a to po dobu několika let. Během let tak daňová zátěž společnosti klesla až na 0,005 procenta v roce 2014,“ řekla komisařka Evropské komise Margrethe Vestagerová. Rovněž také podotkla, že společnosti nehrozí žádná další pokuta, pouze musí doplatit daně.

Irská vláda však obvinění rezolutně odmítá. „Rozhodně nesouhlasíme s rozhodnutím Evropské komise, je pro nás nutné bránit jednotnost našeho daňového systému a dát najevo suverénnost jednotlivých států a jejich zákonů,“ řekl irský ministr financí Michael Noonan. Také dodal, že Apple v Irsku zaměstnává tisíce lidí a je pro zemi velmi důležité, aby i nadále zůstala lákavá pro zahraniční investory.

Rozhodnutí se jistě také znelíbí americké vládě, která v minulém týdnu vydala ohledně kauzy prohlášení. Ministerstvo financí USA se v něm nechalo slyšet, že se Evropa chová jako nadnárodní daňová autorita, jež zasahuje do pravomocí jednotlivých států. Ministerstvo také varovalo, že v případě finančních postihů pro Apple bude aplikovat podobné kroky na evropské společnosti v USA.

Apple však není jedinou společností, která podobným nařčením musela čelit, v minulém roce EU zkoumala platbu daní automobilky Fiat a kavárenského řetězce Starbucks v Nizozemí.

Ačkoliv je Apple původně americká společnost, od roku 1980 sídlí velká část firmy v irském Corku. Důvodem pro stěhování je především nízká korporátní daň v zemi, která činí 12,5 procenta. Rovněž Apple založil další pobočky v Nizozemsku a daňových rájích, dal tak vzniknout novému systému, který mu díky přelévání peněz umožnil platit co nejmenší daň. Tento systém irská vláda v roce 2013 zakázala, pro společnosti, které ho však už využívaly, se stane nelegální až za čtyři roky.

Apple je snahou o placení co nejmenších daní známý. Například jeho účetní oddělení se nenachází v domovské Kalifornii, ale v americkém státě Nevada, kde se neplatí korporátní daň. Také založil v Lucembursku dceřinou společnost iTunes S.à r.l., do které putují evropské a blízkovýchodní výdělky ze stejnojmenného internetového obchodu.

Ačkoliv technologické společnosti v současnosti tvoří jeden z pilířů světové ekonomiky, kvůli jejich podstatě se jejich danění příliš nedaří. Apple v současnosti odklání před zdaněním nejvíce peněz na světě, v minulém roce to bylo 181 miliard dolarů. Například před pěti lety Apple dosáhnul zdanění pouze 9,8 procenta. Pokud toto číslo porovnáme s 24procentní zátěží obchodního řetězce Wal-Mart, jsou snahy Applu obdivuhodné.