Izraelský podnik bude dodávat „maso“ vyráběné na 3D tiskárnách

Firma Redefine Meat hodlá  ještě letos otestovat novou náhražku masa v luxusních restauracích.

Firma Redefine Meat hodlá ještě letos otestovat novou náhražku masa v luxusních restauracích. Zdroj: Reuters

Logo izraelské firmy Redefine Meat, která se svou tiskařskou technologií opravdu chce předefinovat maso.
Ani nové technologie výroby umělého masa neřeší podle odborníků otázku chuti a vůně.
Ze tří „inkoustů“ obsahujících tuk, krev a svalovinu tisknou Izraelci náhradu masa.
Šéfkuchař připravuje v sídle izraelské společnosti Redefine Meat kulinářskou specialitu s využitím masa vytištěného metodou 3D.
5
Fotogalerie

Společnost Redefine Meat z Izraele hodlá v luxusních restauracích ještě letos otestovat novou náhražku masa. Bude je tisknout na 3D zařízeních a distributorům dodávat příští rok. Kapacita firemních tiskárny dosahuje až dvaceti kilogramů náhražky za hodinu. Pokrm se má prodávat za nižší cenu než opravdové maso.

Náhražky masa podle agentury Reuters získávají stále větší popularitu u lidí, jimž leží na srdci osud zvířat a životního prostředí. Prodej náhražek roste producentům, jako jsou kalifornská společnost Beyond Meat či formy Impossible Foods a Nestlé.

Firma Redefine Meat sídlí v Rechovotu u Tel Avivu. Plánuje, že ještě letos začne svou nabídku zkoušet v luxusních restauracích a distributorům maso nabídne v příštím roce.

„Potřebujete 3D tiskárnu, abyste napodobili strukturu zvířecího svalu,“ řekl šéf firmy Eškar ben Šitrit. Výrobní kapacita by postupně měla rozrůst až na stovky kilogramů za hodinu. Izraelský podnik byl založen roku 2018 a loni se mu podařilo získat od investorů šest milionů dolarů, zhruba 143 milionů korun.

Stacy Pyettová, která řídí program proteiny pro život na univerzitě v nizozemském Wageningenu, řekla, že „trh stále čeká na průlom, který vylepší strukturu“ produktů. Výroba s pomocí 3D tiskáren o to podle ní usiluje, ale s tím, že „ani nové technologie neřeší otázku chuti a vůně potravin“.

Trh s alternativním masem by podle odhadů mohl v roce 2029 činit až 140 miliard dolarů. Tištěním alternativního masa se zabývá také španělská firma Novameat. Její ředitel Giuseppe Scionti řekl, že letos by se měla nabídka objevit ve vybraných evropských restauracích a příští rok by už měla být šířeji dostupná.