Umělé maso z laboratoří má chránit planetu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Do jedné z řady firem, které se zabývají pěstováním masa ze specializovaných buněk, investoval i Bill Gates.

Před několika týdny se v Číně uskutečnila akce s názvem 2050 China Food Tech Summit. Světová populace stále roste a Čínu jakožto nejlidnatější zemi světa trápí, jak své početné obyvatelstvo uživí z toho, co příroda nabízí. Čína je už z historie nechvalně známá svými početnými hladomory, tentokrát na to však Číňané jdou, jak se říká, od lesa.

Na summitu se totiž hojně probíralo téma budoucnosti proteinu. Obrovská spotřeba masa klade vysoké nároky na využití půdy i vody, což si Čína nemůže dovolit. Jedním z řešení tak může být moderní technologie přípravy masa v laboratoři, na níž vědci po celém světě pracují již několik let a v poslední době se začíná dařit. Vyrobit umělé maso se povedlo již dříve, celý proces však byl značně drahý a k „masovému“ rozšíření tedy nepříliš vhodný.

Nedávno se například izraelské biotechnologické firmě Future Meat Technologies povedlo nalézt způsob, jak nechat masné buňky vyrůst ve flákotu masa mnohem laciněji a praktičtěji. Kromě toho jejich verze steaku na rozdíl od některých jiných prý obsahuje i proužky tuku a vábné aroma, z nějž údajně musejí „slintat i dlouholetí vegetariáni“. Zástupci firmy vystoupili i na letošní velkolepé konferenci, kde se svým projektem sklidili obrovský úspěch.

Firem zabývajících se pěstováním masa ze specializovaných buněk je dnes samozřejmě více. Třeba firma Memphis Meats, do níž zainvestoval i Bill Gates, nebo malé firmy jako Just vyrábějící foie gras – jehož přírodní podoba je například v Kalifornii zakázána – nebo Finless Foods specializující se na rybí maso.

Všechno má každopádně svůj háček, a i když je „čisté maso“ prezentováno jako revoluční způsob, jak snížit zatížení planety i utrpení zvířat, nemusí tomu tak nutně být. Půjde totiž přece jen o další průmyslovou produkci, jež v rámci svého provozu spolkne mnoho zdrojů, přičemž nelze ani očekávat, že by dokázala zcela nahradit produkci tradiční.

Zájem aktuálně největšího světového trhu však předznamenává, že z umělého masa nemusí být jen bizarní trend současnosti, ale opravdová realita budoucích let.