J&T investuje do chytrých pouličních lamp sbírajících data

Vedle investiční skupiny KKCG Karla Komárka, která z nových technologií udělala jeden ze svých hlavních pilířů, se o oblast více začala zajímat také další česká významná skupina – J&T Patrika Tkáče. Ta vytvořila investiční fond J&T Ventures, který nyní hlásí první startupové investice.

J&T Ventures v prvním fondu operuje se zhruba 60 miliony korun. Z těch byly v současné době podpořeny dva projekty a ještě na zhruba pět podobně velkých by letos ještě mělo dojít. Společnost se orientuje spíše na startupy v počáteční fázi, kterým skrze investici pomáhá v rozjezdu a rozšíření na trhu. J&T hledá takové služby, které mohou být úspěšné mezinárodně, a nedívá se jenom v Česku. Aktivní je také v Německu, Rakousku, na Slovensku a ve východní Evropě.

První dvě investice jsou právě z Německa. FetView má českého šéfa a zakladatele a jde o cloudový nástroj pro gynekology. Sídlí v Praze, aktuálním hlavním trhem je nicméně Německo. Do FetView J&T vložila asi pět milionů korun. Dalších 10 milionů pak jde do čistě německého projektu nazvaného ICE Gateway. Ten už začíná s mezinárodní expanzí a aktivně se začíná projevovat i v Česku.

ICE Gateway nezaujal jenom českou investiční skupinu, ale také společnost Cisco. Ta si ICE Gateway vybrala mezi šest nejslibnějších aktuálních záležitostí, které podpoří v dalším rozjezdu.

Chytrá lampa ve vaší ulici

ICE Gateway, zjednodušeně řečeno, vytváří malou univerzální krabičku (v nové verzi už to má být pouze čip na malé desce), kterou je možné namontovat do jakékoliv lampy pouličního osvětlení. Toto zařízení pak slouží k realizaci konceptu nazvaného chytré město (smart city), o kterém se v technologické branži už nějakou dobu mluví. Gateway má v sobě potřebné porty pro konektivitu (slot na SIM kartu, USB porty, Wi-Fi a Bluetooth).

Pouliční lampy lze proměnit ve Wi-Fi hotspoty nebo pro navigační systém pro turisty.

Díky umisťování této technologie do městských lamp lze vytvořit rozsáhlou síť, pomocí které je pak možné sbírat všemožná data. V reálném čase lze například monitorovat pohyb lidí či automobilů a na základě toho pak optimalizovat dopravu, plánovat opravy a stavební práce, zajistit bezpečnost a tak dále. Jde o podobné věci, které už pomocí Wi-Fi sítí či iBeaconů dělají obchodní domy, letiště a další podobné uzavřené subjekty.

ICE Gateway má v základu několik aplikací, které s nasbíranými informacemi umožňují pracovat. K dispozici jsou prediktivní systémy, automatická regulace jasu světel či třeba řízení spotřeby energie. Celý systém nicméně funguje jako platforma, takže se města mohou podílet na rozvoji specifických aplikací. Možné také propojování se zmiňovanými systémy v budovách.

Radnice zároveň mohou celý systém využít také jako nový příjmový kanál. Nabízí se například využití při turismu, kdy návštěvníci získají průvodce a potřebné informace. Z jednotlivých lamp lze vybudovat i Wi-Fi hotspoty. Nasbírané anonymní informace lze pak využít k takzvanému proximity marketingu, kdy lze určit třeba to, jak nejlépe cílit reklamu.

Výměna světel v EU a námluvy v Česku

ICE Gateway chce aktuálně využít toho, že dle regulí Evropské unie je nutné na starém kontinentu vyměnit asi 23 milionů světel v pouličních lampách (z celkových 65 milionů). Produkt mimo přednosti chytrého města hraje i na zajímavou cenu, která za jednu krabičku činí 400 eur. Výhodou má být univerzálnost, díky níž lze zařízení namontovat do jakékoliv lampy a lze do vstoupit do jakéhokoliv procesu.

Německá technologie, která vedle investice J&T získala ještě jeden nespecifikovaný vklad, už je v prvním kontaktu také s asi pěti českými městy. Je mezi nimi například Písek. Otevření jsou i zastupitelé Brna. Společnost už také za pomocí J&T vyjednává s jedním českým operátorem. „Zatím nebudeme specifikovat, o kterého jde. Jedná se ale také s operátory v dalších zemí včetně Německa,“ říká ředitel investic v J&T Ventures Adam Kočík.

Operátoři obecně hrají v tomto projektu poměrně důležitou roli. Právě oni totiž mohou vytvořit privátní zabezpečenou síť, přes kterou pak data z jednotlivých lamp proudí do cloudu ICE Gateway. Přes jejich konektivity lze rovněž vytvářet Wi-Fi hotspoty. Jedná se i o tom, že by operátoři byli jednou z prodejních sil.

J&T mezitím prověřuje další investice a zajímá se také o dva české projekty. Firma by v budoucnu chtěla otevřít také druhý fond. Detaily o něm prozatím nezmiňuje.