Jadernou suverenitu KLDR nabourávají vědci Jižní Koreje, vyvíjí blackoutové bomby

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un Zdroj: ctk

Vůdce KLDR Kim Čong-un s představiteli armády.
Kim Čong-un
Ze snímku Kim Čong-una při prohlídce armádní kuchyně by se mohlo zdát, že Severní Korea má jídla dostatek. Ve skutečnosti ale země čelí vleklé potravinové krizi
Dennis Rodman s vůdcem Kim Čong-unem
S Kim Čong-unem se uvolnila i některá módní pravidla.
20
Fotogalerie

Napětí na Korejském poloostrově nepolevuje. Obě strany možného válečného konfliktu se proto připravují a pracují na pokročilých zbraních, které by mohly vylepšit jejich situaci. Severokorejské vojenské technologie jsou v dnešní době hojně propírané v médiích. Jižní Korea nemá k dispozici jaderné zbraně, takže se musí spoléhat na jiná řešení. Vojenští odborníci demokratického Jihu mimo jiné vyvíjejí takzvané blackoutové nebo též grafitové bomby pro použití v případném konfliktu. 

Jde o high-tech zbraně, které byly zatím použity jenom v několika střetech, například v obou válkách v Zálivu anebo v Kosovu.

Blackoutové bomby byly až donedávna tajné. Jsou nesmrtící, ale přesto mohou napáchat podstatné škody. Účinnou náplní těchto bomb jsou miliony drobných vláken z grafitu o tloušťce 0,025 milimetru. Jsou tak tenká, že je možné je vdechnout, ale podle všeho nemají tu správnou velikost, aby se dostala až do plic.

Blackoutové bomby jsou vlastně kazetové bomby, jejichž submunice je naplněná zmíněnými vlákny. Při nasazení pak taková bomba zasáhne vlákny poměrně velké území.

Grafit má specifickou strukturu, díky které velmi dobře vede elektrický proud. Cílem blackoutových bomb jsou elektrické sítě, především vedení vysokého napětí. Když grafitová vlákna z bomby zasáhnou dráty vedení, tak skrz ně ihned začne protékat elektrický proud, který zahřeje vlákna na extrémní teploty. Přitom dojde k roztavení částí elektrického vedení a ke zkratům, které napáchají další škody.

Když americké letectvo použilo tuto zbraň v roce 1990 proti Iráku, tak blackoutovými bombami vyřadili 85 procent dodávek elektřiny v zemi. Podobné to bylo v kampani proti Srbsku kvůli Kosovu, kdy síly NATO vyřadili 70 procent elektrické sítě Srbska. Nebylo to sice na dlouhou dobu, i přesto ale blackoutové bomby potvrdily svou pověst.

Jižní Korea je se svojí verzí blackoutové bomby prakticky hotová. Hodlají ji použít k obraně a nevylučují ani první úder, pokud k tomu budou donuceni okolnostmi. Úvodní úder sil Jižní Koreje by nepochybně směřoval na jednotky severokorejského dělostřelectva, které nepřetržitě míří na jihokorejské hlavní město Soul, ležící pouhých 50 kilometrů od hranice s agresivním Severem.

Úkolem blackoutových bomb by v takovém případě bylo v co největším rozsahu vyřadit klíčová elektrická vedení Severu, která zajišťují spojení vojenských jednotek s velením. Nasazení blackoutových bomb má také nezanedbatelný psychologický efekt. V technologicky zaostalé Severní Koreji by sice tento účinek nebyl tak silný jako jinde, i tak by ale podpořil vojenské úsilí Jihu.

Článek připravil portál VTM.cz.