Jak bude vypadat poslední vůle v internetovém věku?

Internet

Internet

Představte si následující scénu. Rozvážný notář, na nose brýle, obklopený truchlícími pozůstalými se právě chystá přečíst poslední vůli prastrýčka Karla. "A své milované neteři odkazuji plný přístup ke svým internetovým účtům na bingo a poker a svému prasynovci všechny kredity do iTunes". Zdá se to nepravděpodobné, ale spousta lidí hromadí digitální majetek, a tak možná budou chtít, aby právě ten jejich potomci podědili. Píše o tom server BBC.

Skutečný notář Matthew Strain s digitálním dědictvím radí svým klientům už teď a tvrdí, že zmínit takový odkaz v závěti je užitečné. „Vzhledem k tomu, že se na internetu objevuje čím dál víc fotek, hudby a knih v digitálním formátu, je otázka, co se s tímto obsahem stane, když autor zemře, velice důležitá. Online majetek - od digitálních fotek a videí až k hudbě a mobilním aplikacím má peněžní i emocionální hodnotu pro majitele, ale i pro jejich blízké.“

Lidé, kteří se o digitální majetek nestarají, riskují, že o něj po smrti přijdou a že svým příbuzným zanechají jen nesplacené účty. „Z jejich dědictví se platí třeba běžící předplatné online časopisů a novin,“ říká Strain.

Otevřeně zmiňuje například internetovou službu nazvanou iCroak, která lidem s dědictvím digitálního majetku pomáhá. Za vstupní poplatek a pravidelné roční příspěvky nabízí uživatelům možnost majetek roztřídit a zřídit opatrovnické účty, v nichž shromáždí to, co chtějí zachovat nebo odkázat. Každý si stanoví dědice tohoto účtu a tento člověk k němu dostane přístupové kódy. Když majitel účtu zemře, dědic se pohodlně dostane k veškerému digitálnímu obsahu, který jeho původní vlastník chtěl zachovat.

Samozřejmě, že někteří budou mít na svém účtu i odkazy poněkud delikátního charakteru, o nich se ale nemusí nikdo dozvědět, protože existuje možnost tyto položky označit tak, aby se po smrti majitele okamžitě smazaly.

Dilema, co dělat s digitálním jměním po smrti, je nadmíru aktuální. Londýnská univerzita Goldsmiths nedávno přišla se studií, která ukázala, že digitální majetek je v současnosti hotový zlatý důl. Podle jejího průzkumu mají Britové v digitální podobě uloženou například hudbu, filmy, aplikace nebo předplatné celkem za více než 2,3 milardy liber (asi 65 miliard korun). Jeden z deseti lidí už ve své poslední vůli s odkazem internetových účtů počítá a pozůstalým svěřuje přístupová hesla například na Facebook, na YouTube nebo Flickr.

„Spoustu vzpomínek uchovávám třeba v podobě digitálních fotek online, vytištěné kopie nemám. Taky mám věci, které mají peněžní hodnotu, například sbírku hudebních nahrávek nebo předplatné k internetovým časopisům. Chtěla jsem si být jistá, že pokud se mi něco přihodí, budou mít moje rodina a moji přátelé k tomu všemu přístup,“ uvedla v průzkumu jedna z dotazovaných, Kelly Harmerová. Po nedávné autonehodě si prý uvědomila, že by po její smrti všechen její majetek v kyberprostoru nenávratně zmizel, a tak si sepsala seznam stránek, přihlašovacích jmen a přístupových hesel a bezpečně ho uložila. „Dala jsem ho své matce a teď chci udělat ještě jeden krok navíc a přesné instrukce ohledně digitálního majetku dopsat i do své závěti,“ dodala Harmerová.

Nezbývá než se nechat inspirovat. Stačí si jen rozmyslet, koho potěšíte účtem k internetové hře, kdo využije mobilní aplikace a komu udělají radost rodinné fotografie.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.