Jak na vědu? S komiksem!

Techmania nabízí komiksy, fakulta zase robota. Na technické obory univerzita vábí i penězi.

Brownův pohyb je náhodný pohyb mikroskopických částic v kapalném nebo plynném médiu. A dost – podobný začátek výuky by odradil i mnohého začínajícího vědce. No, to je vopruz, to mě tak zajímá, přitvrdila by většina teenagerů. Jenže když o miniaturních částicích vypráví kreslený génius Albert Einstein v komiksu, tak to už je podle omladiny spíš „hustý“ a většina návštěvníků dokonce ilustrovaný příběh přečte až do konce.

Podobným, vcelku zábavným způsobem si od tohoto týdne mohou na deseti velkoformátových tabulích v plzeňské Techmanii přelouskat návštěvníci příběhy Nikoly Tesly a jeho transformátoru, Otto Wichterleho a kontaktních čoček a dalších velikánů vědy. Příběhy stvořili studenti Ústavu umění a designu Západočeské univerzity.

„Propojení vědy s uměním je cesta k popularizaci vědy a to je náš zájem,“ podotkl k expozici šéf Techmanie Stanislav Volák.

Robot i deset tisíc

Malé autíčko z lega objíždí neomylně překážky. Nenarazí do nastražených krabic, ale elegantně je objede, dokáže vycouvat i z rohu. Právě postavení takového robota z oblíbené stavebnice, ale hlavně jeho naprogramování čeká účastníky dětské univerzity FEL Junior. Elektrotechnická fakulta tímto způsobem na konci srpna přiláká na týden šest desítek mladých nadšenců, kteří se během pěti dnů seznámí také s výrobou elektřiny nebo si postaví vlastní přijímací anténu. „Mladí lidé mají mnohdy fóbii před technikou, takové projekty se ji snaží odstranit,“ věří rektor univerzity Josef Průša.

Západočeská univerzita se mermomocí snaží přilákat teenagery k technickým oborům. Zájem je, i přes slušné uplatnění po škole, stále nevalný. Strojní fakulta dokonce pro druhé kolo přijímaček nabízí desetitisícový bonus pro zájemce, kteří mají průměr známek do hodnoty 1,5 a nemají od maturity víc než dva roky. Také elektrotechnická fakulta ještě plánuje přijmout ve druhém kole až 150 studentů, zájemců je ale zatím necelá stovka.