Jak se katastrofická žába stala luxusním doplňkem

Luxusní taštičky, peněženky či klíčenky od Moniky Jaroszové

Luxusní taštičky, peněženky či klíčenky od Moniky Jaroszové Zdroj: Profimedia.cz

Ropucha na kabelce od Moniky Jaroszové
Monika Jaroszová
Ropuší polotovary, z nichž vznikají luxusní doplňky
Obávaná jedovatá australská ropucha, která dobyla svět módy
4
Fotogalerie
Byla jednou jedna žába, kterou v Austrálii označili za ekologickou katastrofu. A tu žábu se jedna dobrá polská víla rozhodla přeměnit v luxusní módní doplněk. Tento příběh, který se jako moderní pohádka odehrál mezi Cairns na severovýchodě Austrálie, Paříží a Millau na jihu Francie, upoutal jak muže, tak ženy, kteří mají jedno společné: jako náramek, opasek, náhrdelník, peněženku či kabelku nosí kůži obojživelníka zbarvenou do fialova, do tyrkysové modři, jasně žluté či ostře zelené.

I ti největší ctitelé klasiky vyměnili zlato a perly za amulet moderní doby, jehož kůže je křehká a jehož oči nahrazují krystaly či polodrahokamy.

Všechno začalo před třemi lety v Paříži. „Jeden přítel mi daroval malou vycpanou novozélandskou žábu, která nosí štěstí. Napřed se mi hnusila, ale pak mě fascinovala,“ vypráví iniciátorka této metamorfózy, pětatřicetiletá Monika Jaroszová, která žije v Paříži. Tato mladá žena přišla z Polska do Francie před 12 lety. Začínala jako modelka a nakonec se pustila do návrhářství.

Žába, která se vymkla kontrole

„“ říká Monika, kterou citovala agentura AFP. Monika se tehdy obrátila na restaurace připravující žabí stehýnka, ale marně. Pak objevila škodlivou ropuchu obrovskou pocházející z Jižní Ameriky, která byla před několika desítkami let přivezena do Oceánie, aby tam požírala brouky. Žába se tak rozšířila a zmutovala, že se dnes ochránci životního prostředí připojují k australské armádě, aby chytali a zabíjeli tvora, jenž začal škodit ekosystému.

Za pomoci jednoho experta z australského Cairns, který se specializuje na zpracování kůže zvířat, získala návrhářka ostatky ropuch, jejichž zpracování si žádá 14 etap, než je vůbec možné s kůží pracovat. Z ropuch pak vznikají ručně vyráběné kabelky, peněženky či luxusní pásky v dílně na zpracování jemné usně v Romainville na pařížském předměstí. Předtím se barví v Millau, v jirchářství Alric, specializovaném na barvení beránčích kůží.

„Když jsem telefonovala majiteli firmy Jeanu-Charlesi Duchênovi, aby mi udělal rozpočet, myslel si, že jde o žert,“ říká Monika. Jean-Charles Duchêne, který spolupracuje s francouzskými i evropskými značkami vyrábějícími luxusní zboží, pochopil, že si bude muset na žáby zvyknout. „Byl jsem překvapen, ale její návrhy se mi líbily a chtěl jsem jí pomoci. Byla to výzva, musel jsem všechno přizpůsobit materiálu. Žába má hustší kůži než beránek, barva se rychleji vsakuje a je jí zapotřebí méně,“ vysvětluje Jean-Charles Duchêne.

Ropuší artefakty se staly fetišem

„Žába je symbolem plodnosti a prosperity, ale také je spojena s čarodějnickými praktikami,“ připomíná Monika a třídí stovku vysušených ropuch, které právě dorazily ze své domoviny v Austrálii. Tyto tmavě šedé minikoberečky dlouhé deset až dvacet centimetrů s hlavičkami jako u tygřích kůží pošle do Millau.

„Zajímá mě pohádka o víle, o žábě, která se změní v krásného prince,“ ujišťuje a hladí tyrkysovou peněženku. Ta stojí v přepočtu 5500 až 6250 Kč, podle toho, kde se prodává - od Japonska, přes Čínu, Francii, Německo až po Spojené státy. Za jednu kabelku pak zákaznice zaplatí v přepočtu asi 30 000 Kč.

Výrobky z ropuch obrovských se staly jakýmsi fetišem. Některé z jejich majitelek, mezi nimiž jsou celebrity, Moniku dokonce pravidelně informují, co jejich Sašenky nebo Růženky dělají.