Jak si užít Francii

Le Winstub

Le Winstub Zdroj: La Gare

Je až s podivem, že taková gastronomická velmoc, jakou je Francie, v Česku příliš kvalitních reprezentantů nemá. K pražským výjimkám patří již několik let La Gare. Podnik si získal prestiž u milovníků Francie, a tak se provozovatelé rozhodli nabídku rozšířit. V suterénu byly nevyužité prostory, do nichž ani předcházející nájemci nedokázali hosty přilákat. Tak vznikl plnokrevný bratříček La Gare, který si odvodil jméno od tak v Alsasku populárních hospůdek, které jsou označeny jako Le Winstub.

Po schodech dolů

Suterén je samozřejmě vždycky problém, ty schody dolů dokáže překonat jen skutečně zajímavý koncept. Po několika týdnech provozu se zdá, že tentokrát je sázka na něco nového úspěšná. Především se povedla neotřelá úprava interiéru. Nejvíc mu přispívá klenutý stříbrný strop fungující i jako zrcadlo, jež dává prostoru další rozměr. Jsem si jist, že návštěvníci přivítají i členění do několika menších prostor, což nabízí i intimnější posezení pro menší společnost.

Le WinstubLe Winstub | La GareZ kuchyně restaurantu Le Winstub

Speciality z roštu

Magnetem je určitě otevřená kuchyně se dvěma rošty, na nichž se po celou otvírací dobu otáčí jehňátko, sele nebo jiné maso, které právě rozšiřuje nabídku. V tomto prostoru také vydává personál kuchyně místní specialitu – tarte flambée.
Le Winstub hostí ve dvoustupňovém rytmu. Vyzkoušel jsem jak polední, tak i večerní menu. Vyplatí se přijít před dvanáctou hodinou, protože tak lze zdarma ochutnat hodně zajímavé domácí ovocné šťávy. Jejich nabídka se obměňuje, já jsem ochutnal tu z černého rybízu, byla voňavá a krásně osvěžující.
Startovacím polem je asi pro každého pestrý bar s předkrmy. Saláty, olivy, sýry, teriny i další pochutiny výborně doplněné domácím chlebem v trojím provedení.

Koláč osmnáctkrát jinak

Když má restaurace kmotrovství v Alsasku, tak není možné se vyhnout jedné specialitě – již zmiňovanému tarte flambée. Tento koláč se v různých jazykových variantách vyskytuje jak na německé, tak i na francouzské straně pohraničních regionů. Tuto specialitku vymysleli tamní pekaři, když na tenkých vyválených plackách chlebového těsta zkoušeli, zda je již pec dostatečně vyhřátá. Zpočátku jen ochutnávali těsto, pak si jej zpestřili cibulí, slaninou a sýrem, takže měli docela vydatnou snídani.

Do restaurací se dostala až v šedesátých letech minulého století a v současné době si bez ní nelze posezení v Le Winstubu vůbec představit. V Alsasku vám přistává na stůl bez objednávky a její přísun musíte během jídla sami zastavit. V pražské restauraci původní recepty šéfkuchař Vladimír Honzák vylepšil, takže na lístku najdete hned 18 variant. Vyzkoušel jsme z nich tři: základní v „pekařské“ podobě, s munsterem a s kachními prsíčky (je možné si objednat poloviční porci podávanou na prkénku). První dvě příjemně naladily k další konzumaci, třetí již nabídla labužnická sousta. Jen pozor na způsob konzumace. Koláč se jí zásadně rukama – jeden již nakrájený proužek se přehne a vezme mezi prsty, jak říkají v Alsasku „chytí se za čapí křídla“.

Le WinstubLe Winstub | La GareZrození oblíbeného koláče tarte flambée

I přes poledne se točí gril, z aktuální denní nabídky jsem před kuřetem dal přednost hovězí pleci na tymiánu. Nařezané plátky byly šťavnaté, jemné ochucení denní době svědčilo. K tomu čtvrtka rozlévaného vína z Langedoku – v nabídce jsou tři bílá a tři červená, obsluha je podává v karafách, na kterých je připevněna visačka označující odrůdu a původ. Zvolený cabernet sauvignon nebyl nijak oslňující, ale v dané cenové relaci velmi pitelný.

Večer v galském stylu

Večer se překlopí nabídka do nového formátu, který provozovatelé nazvali „Užij si Francii, co zmůžeš!“ Za jednotnou cenu 550 korun se výrazně rozšiřuje nabídka aperitiv baru, z rožně je možné objednat jehněčí či kousek selátka, jídelní lístek nabízí i další francouzské chutě, jako je například hovězí po burgundsku, prověřenou specialitou šéfkuchaře jsou i mušle na bílém víně. Kromě zajímavě plněných paprik z baru jsem vyzkoušel jehněčí i kousek selátka na medové hořčici. Ten večer selátko nad jehněčím vyhrálo, bylo chuťově zajímavější a lépe si rozumělo i s grilem.

Zvláštní kapitolou je rozsáhlá nabídka zdejší vinotéky. Ve vinném lístku, který sestavuje someliér a rodilý Alsasan Aurelien, si lze vybrat podle regionů i podle obsahu peněženky. Výhodou jako u mnoha dalších specialit je přímý vlastní dovoz vína i dalších surovin od vyzkoušených malých dodavatelů z Francie.

První týdny provozu dokazují, že se v rozšířeném dvojčeti La Gare – Le Winstub dá Francie opravdu užít. To si země galského kohouta určitě zaslouží. Autor je spolupracovníkem redakce

Z nabídky

Polední nabídka: salátový bar (malá miska) 39 korun, talíř 69 korun, čtvrtka farmářského kuřete z grilu 69 korun, rožněná hovězí plec na tymiánu 109 korun, tarte flambée classic 119 korun, linecký koláč s povidly a ořechy 29 korun, 2,5 dcl francouzského rozlévaného vína 79 korun, večerní degustační nabídka „Užij si Francii, co zmůžeš!“ 550 korun (zaváděcí cena 440), víkendový brunch 895 korun (děti 249 korun)

E15 hodnotí

menu * * * * 1/2
obsluha * * * 1/2
prostředí * * * *
sociální zařízení * * * *
ceny vyšší standard
celkový výsledek * * * *
nejvíce je 5 hvězdiček / nejméně 1
hvězdička

plus – neotřelý koncept s originální nabídkou

minus – chybí výraznější označení vstupu do suterénních prostor