Jan Sedlák: Tři špatné zprávy od mobilních operátorů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Hnutí ANO má ve svém týmu eurokomisařku Věru Jourovou, jejíž hlavním posláním v nové funkci bude ochrana spotřebitele. To je tak trochu paradox, protože je to právě „její“ politické uskupení, které se velkou měrou podílelo na tom, že poslaneckou sněmovnou i senátem prošla novela zákona známá jako „okleštění práv spotřebitelů“.

Novela ve zkratce říká, že mobilní operátoři budou moci měnit podmínky smlouvy, bez toho aniž by zákazníky informovali, respektive budou povinní je informovat pouze v případě, že se kvůli změnám zhorší postavení zákazníka.

Problém v oficiálním vyjádření popisuje například Český telekomunikační úřad: „Rozpor s evropským právem se týká ustanovení, které na rozdíl od současného stavu zákazníkovi neumožní při jednostranné změně smluvních podmínek operátorem ukončit smlouvu, a naopak ho nutí setrvávat ve smluvním vztahu za podmínek, se kterými nesouhlasí a které pro něho mohou být nevýhodné.“

„Evropská směrnice o univerzální službě přitom deklaruje, že kterýkoliv účastník má při jakékoliv změně smluvních podmínek právo od smlouvy odstoupit, a to bez jakýchkoliv sankcí. Jde o přirozené vyvážení práva operátora jednostranně změnit smluvní podmínky právem zákazníka s takovou změnou nesouhlasit a z nevýhodného smluvního vztahu se beztrestně vyvázat. Posuzovat výhodnost, či nevýhodnost smluvních podmínek je výsostným právem zákazníka jako slabší smluvní strany.“

Hlavně méně regulovat

Za schválení problematické novely nemůže pouze ANO (podrobně to rozebírá třeba Lupa), ale byla to právě tato strana, která nese velký díl viny. Jak nedávno řekl poslanec za ANO Stanislav Pfléger pro týdeník Respekt: „Přišel mi návrh, jestli by se tento pozměňovací návrh nedal předložit. Návrh přišel od operátorů a jejich asociace. Dosavadní praxe byla podle jejich analýz špatná, tak jsme ji změnili.“ To asi mluví za vše.

Ale třeba ANO do celé záležitosti ještě promluví. Evropské komisi se totiž novela vůbec nelíbí a začíná kvůli tomu Česko prošetřovat. Věra Jourová by tak mohla dostat na uvítanou poměrně zajímavou práci. Pfléger se asi inspiroval od nově nastupujícího eurokomisaře pro digitální ekonomiku Günthera Oettingera. Ten, jak už jsme dříve několikrát psali

Což je rozhodně zajímavé, protože se nezdá, že by evropští operátoři nějak zásadně chtěli inovovat. Nový iPad Air 2 má například v LTE verzi funkci nazvanou Apple SIM. To je nástroj, pomocí kterého si můžete vybrat jeden z mnoha tarifů od různých operátorů. Žádné vyměňování SIM karet, žádné přežitky, prostě si tarif softwarově přepnete, teoreticky.

Jak upozorňuje deník The Wall Street Journal, ve Spojených státech se operátoři této funkce alespoň nějakým způsobem snaží využít. Zapojují se T-Mobile US, AT&T a Sprint. V Evropě ale do projektu vstoupil pouze operátor EE, ostatní nic takového neplánují, situaci nekomentují nebo dělají mrtvé brouky.