Japonci pracují na robotu, který možná nahradí mořské záchranáře

Ilustrační foto. (Foto: Profimedia)

Ilustrační foto. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Mohlo by se zdát, že dny lidských záchránářů, jak je známe například ze seriálu Baywatch, jsou sečteny. Teprve budoucnost ale ukáže, zda je koncept japonských inženýrů, kteří vyrábí plovoucího robota, životaschopný.

Výzkumníci Technologického institutu v Tokiu oznámili, že pracují na humanoidní verzi robota, schopného plavat. Robot kopíruje lidské pohyby a dokáže plavat několika různými styly. Vědci dali robotu jméno Swumanoid a v současné době se ještě ani zdaleka nevyrovná své lidské předloze. Humanoidní výtvor zatím umí vyvinout rychlost kolem 0,64 metrů za sekundu, takže plave zhruba třetinovou rychlostí současných nejlepších plavců.

Hlavním úkolem robota ale prozatím není zachraňovat lidské životy. Vědci jej sestrojili proto, aby měřil odpor vody a sbíral data, díky kterým bude možné hledat vzorce pro zlepšení plaveckých technik. Předlohou pro tělo prototypu se stal nejmenovaný olympijský sportovec, jehož tělo inženýři pomocí 3D skeneru převedli do počítače. Díky tomu nyní dokáží vyrobit robota v libovolné velikosti.

Ačkoli vědci věří, že robot jednou bude hlídkovat na plážích a pomáhat tonoucím, jeho vývoj ještě nepokročil natolik, aby se tato myšlenka proměnila v realitu. Vědci totiž stále pracují na jeho vylepšení. Nedostatky pociťují především ve výdrži, výkonu a odolnosti vůči vodě. Některé z nedostatků experti již řeší a hodlají robota například vybavit silnějším motorem.

Japonci nejsou jediní, kdo na podobném projektu pracuje. V USA již robota záchranáře jménem EMILY testují na plážích. Americká verze mořského zachránce ovšem ani v nejmenším nepřipomíná tvar člověka, ale jedná se spíš o malý člun na dálkové ovládání. Oproti tomu dokáže v nouzových případech vyvinout rychlost až kolem 45 km/h.