JazzFest: žánrově nejbarevnější program za posledních deset let

Zpěvák Gino Sitson a basista Lonnie Plaxico jako největší hvězdy, spojení symfoniků a jazzmenů, nebývalá žánrová pestrost. Hudební událost JazzFest je za dveřmi.

Americký zpěvák kamerunského původu Gino Sitson je hlavní hvězdou letošního ročníku Mezinárodního jazzového festivalu Karlovy Vary, který se pod názvem JazzFest odehraje podeváté. Jinak jde o šestadvacátý ročník v řadě. Druhým velkým jménem festivalu je basista Lonnie Plaxico, který vystoupí v kapele spolu se Sitsonem.
„Plaxica jsem v Čechách viděl před patnácti lety se Special Edition bubeníka Jacka DeJohnetta. Je to absolutní top basista, naprostá špička. Sitson je hlasový čaroděj, který jako hudební nástroj používá hlas i tělo,“ říká ředitel festivalu, saxofonista Milan Krajíc.
Zmíněná sestava ale festival bude uzavírat. Co bude jejich vystoupení předcházet?

Festivalové intro

Poprvé v historii se Mezinárodní jazzový festival Karlovy Vary odehraje i za hranicemi města horkých pramenů. Jeho předzvěstí jsou příští týden tři koncerty v Sokolově od 6. do 8. října. Poté naplno propukne v Karlových Varech, kde se koná každoročně od roku 1984.
Sokolovskou část festivalu zahájí americká zpěvačka Elizabeth Lohninger se svým triem, v němž na klávesy hraje její dlouholetý spoluhráč Walter Fishbacher. Na svém posledním albu zpěvačka kombinuje jazz, pop a drum & bass.
Na druhém koncertu se představí dechový multiinstrumentalista Jiří Stivín s kytaristou Jaroslavem Šindlerem. Hrají spolu bezmála dvě desetiletí a vydali několik alb.
Předzvěst hlavního festivalového dění uzavře domácí Big Band MDK s hostujícími zpěváky Láďou Kerndlem, Olgou Škrancovou a Felixem Slováčkem mladším.
V týdnu od 12. do 17. října v prostorách Vřídelní kolonády na odpoledních koncertech vystoupí postupně šest jazzových skupin ze zdejšího kraje.

Symfonici i Ruchadze

Dalším prvenstvím letošního ročníku je společný koncert jazzového tělesa Karlovarský Repre Band a Karlovarského symfonického orchestru. Jako hosté vystoupí klavírista a skladatel Milan Svoboda a přední český pozounista Svatopluk Košvanec. Ten v průběhu večera obdrží Cenu Gustava Broma, kterou od roku 1998 uděluje Český rozhlas Brno na základě hlasování odborníků. Cenu dostávají osobnosti, které se zasloužily o český jazz bez ohledu na kategorie.
Na koncertě v Lázních III zazní úpravy písní Beatles se Svobodou jako sólistou a smyčcovým kvartetem a dále skladby Gershwinovy a Svobodovy ve společném provedení obou těles. Polovinu koncertu bude dirigovat František Drs, polovinu Milan Svoboda.
Druhý festivalový večer se odehraje v kinosále sanatoria Imperial. Nejprve nabídne německý ženský vokální kvartet The Funny Valentines swingové melodie 30. a 40. let. S doprovodem tria Ivana Audese. „Po nich nastoupí s kapelou zpěvák a kytarista Konstantin Ruchadze, to je velice zajímavý zjev na scéně. V 60. letech v Československu hrával, pak emigroval a už dlouho žije v Amsterodamu. Jeho hudba je směsice všech možných žánrů, on sám má velmi expresivní projev,“ přibližuje Krajíc.

Hvězdný závěr

Závěrečný koncert JazzFestu se uskuteční tradičně ve festivalovém Thermalu. Jako první vkročí na pódium Malého sálu Vertigo Quintet. Hudbu pětice mladých českých a slovenských hudebníků navíc obohatí zpěvačka a violoncellistka Dorota Barová. „Výsledkem je křehká, atmosférická a posluchačsky přístupná hudba s prvky free jazzu, world music, vážné hudby i popu,” říká výkonný producet Lukáš Pánek.
Přestávku vyplní v předsálí Marimba Mama, sedmero muzikantů, které kolem sebe shromáždil učitel hry na afro-kubánské bubny a marimbu Juan Mortimer. Částečně žije v Čechách a kromě výuky zde zakládá různé příležitostné kapely. Marimba Mama hledá inspiraci pro svou hudbu založenou na kombinaci marimb, perkusí, dechů a zpěvu v africké a afro-latinské hudbě.
Nejlepší na konec - Gino Sitson Quartet. Sitson je jediný zpěvák, který jazzovou vokální tradici obohacuje o africké polyfonní techniky. Ve své hudbě mísí jazzové, gospelové, bluesové i tradiční africké rytmy a melodie. Rozsah čtyř oktáv mu dává možnost vytvářet neuvěřitelnou škálu zvuků. Texty velmi často zpívá v jazyce medumba, jednom z četných kamerunských jazyků oblasti Bamileke, odkud pochází.
Basista kvartetu Lonnie Plaxico v začátcích spolupracoval s Chetem Bakerem, Dexterem Gordonem, Wyntonem Marsalisem. Se skupinou Jazz Messengers Arta Blakeyho nahrál dvanáct alb. Ve své hře mistrně spojuje precizní klasickou techniku, jazzové improvizace a syrovost funku do jednoho hudebního zážitku.
Podrobný program na www.jazzfest.cz/2009.