Je libo zákusek? Lahodný i nakyslý
Jak chutná kubánský řez, broskvový zákusek nebo brazilský dort? Sedmička testovala dortíky v ústeckých a v litoměřických cukrárnách.
Nabídka dortů v cukrárnách byla bohatá, proto Sedmička vybírala klasické zákusky i netradiční dortíky. „Kontroly a testování dělám asi dvakrát týdně. Během jednoho dne ochutnám i třicet dortů,“ řekl před testováním technolog Petr Ritter z firmy Inpeko, který zákusky hodnotil. Sedmička navštívila v jeho doprovodu sedm cukráren v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Technologa a ochutnavače v jedné osobě zajímalo aranžmá dortů, jejich vůně, hutnost a samozřejmě chuť.
Ústí nad Labem
První šel na test kubánský dort za jedenadvacet korun z cukrárny Café Pepe na Lidickém náměstí v Ústí.
Tmavý, voňavý dort dostal ochutnávač na talířku s ubrouskem. „Chuťově je dort moc dobrý. Korpus krásně měkne pod vidličkou a dvoubarevná šlehačka lahodí i oku. Jediné, co bych dortu vytkl, je nedostatek banánů,“ řekl po první ochutnávce Ritter. V kubánském dortu mají být vidět celá kolečka banánů, ne jen malé kousky . „To je divné, sama jsem ho dnes měla k snídani a banány tam byly,“ řekla servírka na obranu. Plus dostala obsluha, kterou zajímalo, jestli byl dort dobrý. Il-Café v Revoluční ulici má titul Kavárna roku 2008. Tam Sedmička testovala švýcarský dort. „Dorty nakupujeme u dodavatele, medovníky si vyrábíme sami,“ řekl jednatel Miroslav Hantych. Švýcarský dort byl jemně ozdobený, nahoře ležely čokoládové perličky z bílé a tmavé čokolády. K dortu na talířku přidala servírka i bobeček šlehačky. „Tento dort je velmi zvláštní. Uvnitř najdeme bílý krém z oslazeného tvarohu, který se vsakuje do korpusu. Navrchu leží višňová marmeláda. Spojení sladkého korpusu s kyselou chutí marmelády vytváří zajímavou chuť. Dort se mi líbí i na pohled,“ řekl ochutnávač. Švýcarský dort stál osmadvacet korun. Cukrárna Barborka v Hrnčířské ulici nabídla želé banánový dort za třináct korun. Dort byl na jednom místě ze strany mírně „vykouslý“, což mohla být vina suchého korpusu nebo tupého nože při krájení. „Vybraný zákusek by si měl zákazník nejdříve dobře prohlédnout. Nesmí být rozdrobený, připálený, nedopečený, deformovaný ani oschlý,“ řekla Eva Strnadová ze Sdružení na ochranu spotřebitelů. „Nahoře mi schází nějaká ozdoba, třeba ovoce, šlehačka nebo oplatka. Dort vypadá dost chudě. Na druhou stranu v něm vidím celé proužky banánů. Je opravdu poctivý. Piškotový korpus moc necítím, mohl by víc vonět. Dort mě neurazil, ale ani nenadchl,“ řekl Ritter.
Sedmička se v Barborce zeptala i zákazníků, co mlsají nejradši. „Mně nejvíc chutná Míša,“ řekla Marie Beranová. „To není pravda, nejlepší je karamelový,“ odporovala dcera Radka.
Litoměřice
Broskvový dort nabídla litoměřická cukrárna Café Espresso na Mírovém náměstí. Dort, který Sedmička vybrala, si cukrárna vyrábí sama. „Kromě broskvového můžeme nabídnout ještě ananasový nebo višňový,“ řekla servírka. Aranžmá dortu překvapilo svou vynalézavostí. Ze šlehačky trčela zelená vaflová oplatka, která ochutnávače dokonale zmátla. Myslel si totiž, že lístek je z marcipánu.
„Spojení piškotů a tvarohu je dobré. Měkký tvaroh se do korpusu z piškotu dobře vsákne. Moc mi nechutná krém, cítím z něj kyselou pachuť. Šlehačka je navíc ze spreje,“ ohodnotil technolog. „Vůně a chuť náplní musí být příjemná bez cizích pachů a příchutí. Rozhodně nesmí být nakyslá nebo hořká,“ uvedla Strnadová. „Dala jsem si tady punčový řez. Ale je hrozně sladký, navíc vypadá trochu uměle. Doma peču lepší dorty,“ řekla Veronika Králová (na fotce s větrníkem). V pekařství a cukrářství Třebenice v litoměřické Dlouhé ulici si kontrolor vybral tradiční zákusek štafetku. Štafeta patří mezi dorty, které jsou dost náročné na výrobu. Učni si na nich zkoušejí svou zručnost. Nejprve se musí rulička stočit, naplnit mletými ořechy a kávovou pastou. Nakonec se namáčí po obou stranách do čokolády. „Krusta štafety se mi zdá moc tenká. Veškerý obsah trubičky tak vyplňuje chuťově málo výrazný krém bez vůně,“ uvedl Ritter. Celkový dojem zkazil i fakt, že ochutnávač musel dvakrát prosit o lžičku k zákusku. V Dlouhé ulici navštívila Sedmička ještě dvě cukrárny. Rohlíček testovala v cukrárně V Podloubí. Ten stál sice jen devět korun, měl ale podivnou chuť. „Krém je hodně těžký, hutný a navíc s nakyslou příchutí. Buďto výrobce přidal mezi krém marmeládu, nebo smíchal dohromady víc krémů, kterých se potřeboval zbavit,“ upozornil Ritter. Chuťové buňky Sedmička uspokojila v cukrárně Hlaváčková. Brazilský dort byl pěkně nazdobený s výraznou čokoládovou ozdobou. „Kávový krém polili výrobci ovocnou šťávou, aby zjemnili piškot. Dort je chuťově vyvážený a korpus je pěkně šťavnatý,“ řekl ochutnávač. Brazilský dort lidé můžou koupit za patnáct korun.
Celkové hodnocení
Jako nejlepší dort vyhodnotil Petr Ritter švýcarský dort z kavárny Il-Café. Velmi dobře dopadl i kubánský dort z Café Pepe a brazilský dort z litoměřické cukrárny Hlaváčková. Naopak nejhorší hodnocení si od ochutnavače odnesl rohlíček z litoměřické cukrárny V Podloubí.
Který dort máte rádi vy? Hlasujte v anketě Sedmičky.