Je tu nová receptura elektrolytu, díky které by lithiové baterie mohly přestat vybuchovat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Li-ion/Li-pol články dnes sice vládnou spotřební elektronice, způsobily však i hromadu problémů, lithiový elektrolyt uvnitř je totiž velmi reaktivní. Porušení baterie a zkrat pak mohou způsobit vznícení lithia a výbuch.

Existuje hned několik postupů, jak tomu zabránit. K těm nejslibnějším patří baterie s pevným elektrolytem, které by měly mít zároveň mnohem vyšší kapacitu než dnes, vyžadují však odlišný způsob výroby, přestavění linek a další komplikace a hlavně náklady.

Vědci z Národní laboratoře Oak Ridge v Tennessee však nyní přišli s návodem, jak zabezpečit lithiové baterie vyráběné současnou technologií. Stručně řečeno, elektrolyt stačí doplnit drobným křemíkovým prachem – křemíkovými kulovitými nanočásticemi s velikostí 200 nm. Stačí tedy jen upravit recepturu elektrolytu.

Taková baterie pak získá nevšední schopnosti. Když ji vystavíte nějakému pohybovému šoku – třeba do ní silně udeříte kladivem, elektrolyt ztuhne, bude mít totiž vlastnosti tzv. nenewtonsovské tekutiny. Právě toto zatuhnutí by přitom mělo pomoci tomu, aby uvnitř baterie nedošlo k promíchání a zkratu, který konečně vede ke zvýšení teploty a riziku zapálení lithia.

Avšak ani tato ochrana není úplně zadarmo, křemíkové nanoočástice totiž o něco málo sníží elektrickou kapacitu baterie a rychlost nabíjení. Lithiové články by tedy sice byly bezpečnější, ale při stejně kapacitě rozměrnější, což je přesný opak toho, co dnes požadují výrobci mobilních telefonů a další bezdrátové elektroniky.

Článek vyšel na serveru VTM >>>