Jeden z měsíců Saturnu obklopuje kyslík, zjistila sonda

Dione u Saturnu

Dione u Saturnu

Jeden z měsíců obíhajících kolem planety Saturn je obklopen tenkou vrstvou kyslíku. Nález na měsíci Dione podle vědců zvyšuje šance, že kyslík je i na ostatních oběžnicích Saturnu a Jupitera a že by tedy na nich mohly být podmínky vhodné pro vznik života. Své zjištění publikovali v článku otištěném odborným periodikem Geophysical Research Letters.

Vědecký tým vycházel z dat, jež shromáždila sonda Cassini, která kolem Dione proletěla před dvěma lety. I když sám objev kyslíku neznamená, že by na tomto měsíci mohl vzniknout život, je důležitý pro výzkum dalších Saturnových a Jupiterových souputníků, na kterých může být voda. „Na některých dalších měsících jsou oceány kapalin, a tak stojí za to se na ně podívat blíže, pokud jde o známky života,“ řekl stanici BBC jeden ze členů výzkumného týmu Andrew Coates.

Tekuté oceány jsou pod zmrzlým povrchem Saturnova měsíce Enceladus a zřejmě také na Jupiterových měsících Europa, Callisto a Ganymede. Coates se proto snaží u Evropské vesmírné agentury (ESA) prosadit projekt družice s pracovním názvem Juice, která by tyto měsíce podrobněji prozkoumala. „Jsou to naprosto fascinující místa, kde by bylo možné hledat život,“ tvrdí vědec.

Sonda Cassini - kolážSonda Cassini - koláž | NASASonda Cassini

Dalším takovým je podle Coatese největší Saturnův měsíc Titan, jehož atmosféra tvořená dusíkem a metanem připomíná Zemi na počátku jejího vývoje. „Může to být taková druhá Země, která čeká až se ve vzdálenějším vesmíru oteplí,“ řekl BBC.

Jupiter i Saturn mají přes šedesát měsíců. Měsíc Dione byl objeven koncem 17. století. On sám má dvě další oběžnice, měsíce Polydeuces a Helene.

Sondu Cassini, která je určena ke zkoumání Saturnu, vypustila NASA v roce 1997, k šesté planetě sluneční soustavy dorazila o sedm let později. Na její palubě jsou mimo jiné zařízení pro výzkum gravitačního pole Saturnu a okolních měsíců a přístroje ke studiu vlastností plazmatu.