Ještěd zdobí věnec z otazníků

Tradiční oslavy Ještědu se smrskly na dva dny. Nad slavnou památkou ční jako stožár otázka Co bude dál? Radiokomunikace shánějí nájemce, který dá balík na opravu hotelu.

Na necelého půl milionu vyjdou letošní osmatřicáté narozeniny slavného Hubáčkova horského hotelu s vysílačem na Ještědu. Město šetří, a tak budou o jeden den kratší, skromnější a ponesou se ve znamení regionálních kapel, ekologie a mladých výtvarníků.
„Místo dvou dnů budou trvat jen od soboty do neděle, ale i tak na lidi čeká spousta zajímavých akcí. Z velké části na ně přispěla Evropská unie, něco přidalo město Liberec,“ popisuje mluvčí libereckého magistrátu Pavlína Stránská. Nebude chybět ani tradiční vynášení pivních sudů a jízda veteránů do vrchu. Co ale pořád chybí, je odpověď na otázku Co bude s Ještědem dál? Firmu České Radiokomunikace, která Ještěd vlastní, totiž na začátku roku koupili Australané. Jednání o budoucnosti Ještědu mezi Libereckým krajem a majitelem vysílače tedy začínají znovu. Zatím ani není jasné, kdo bude v budoucnu provozovatelem hotelu. Radiokomunikace ho vybírají už řadu týdnů.

Nájemce s balíkem

„Výběrové řízení ještě není u konce. Radiokomunikace proto nemohou průběh blíže komentovat,“ říká mluvčí společnosti Kamil Chalupa. Podle něj se ale Radiokomunikace snaží najít řešení, jak památku zachránit a vrátit jí prestiž. „Proto se společnost rozhodla najít zájemce, který by se za výhodný dlouhodobý pronájem zavázal, že dá peníze do oprav,“ poznamenává Chalupa. To ale obnáší řádově stovky milionů.
Podle náměstkyně libereckého hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Lidie Vajnerové by měli letos odborníci udělat stavebně-historický průzkum budovy. „Chystám se na jednání s Radiokomunikacemi a budeme se bavit o tom, co dál. Zeptám se jich i na průzkum, který by měl ukázat stav budovy, a kolik bude potřeba na opravu,“ vysvětluje Vajnerová.
Zaplatit by ji mohla i Evropská unie, ale jen za předpokladu, že Ještěd bude vlastnit například Liberecký kraj.
Ten před třemi lety chtěl Ještěd koupit za osmdesát milionů korun, a dokonce na to vyčlenil v rozpočtu peníze. Pak přišly krajské volby a s ním nové vedení, které dalo přednost jiným věcem. Například poplatkům v lékárnách a nemocnicích.
„Nestačí jen Ještěd koupit, je potřeba mít i na opravu,“ komentovala tehdy rozhodnutí zastupitelů Vajnerová. Podle Chalupy je ale varianta prodeje ještě ve hře. „Společnost je stále připravená jednat o možném prodeji Ještědu,“ poznamenává Chalupa.
Další otázkou je zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Ještěd má reálnou šanci, ale jen v případě, že majitel uvede interiér do původního stavu ze začátku sedmdesátých let minulého století. Problémem je i opláštění a to, že do hotelu zatéká. Kanalizace je v dezolátním stavu.

Opravujeme, nestačí to

„Snažíme se opravovat věci průběžně, abychom restauraci, bufet i hotel udrželi v chodu, ale to je málo. Ještěd potřebuje generální opravu a na tu stále nejsou peníze,“ říká nynější nájemce hotelu Petr Šmaus ze společnosti Ještěd. Firma hotel provozuje od roku 1996 a přihlásila se i do výběrového řízení na další pronajímatele.
Liberečany osud horského hotelu trápí. „Je to smutný příběh. Hotel každým dnem chátrá a řešení žádné. Soukromníkovi peníze Unie nedá a svoje tam žádný vrážet nebude. Je to stejné, jako když si pronajmete byt. Vymalujete, ale nebudete dělat nové podlahy nebo koupelnu. O to horší je, že máme všichni Ještěd denně před očima,“ konstatuje liberecký fotograf Karel Čtveráček.

Oslavy Ještědu 2011, program

SOBOTA 9. července
10.00 – vynášení pivních sudů na Ještěd
12.00 – Fashion eko-show
13.00–17.00 – Den v hanychovské jeskyni Panský lom
15.00 – přehlídka regionálních kapel (Exil 51, Exots, Paulie Garand, Poslední sloka, Rosemary, DJs: DaRoot, Zake a další )
15.00 – Salomon trail running cup – závody v běhu
22.00 – Občanský průkaz – film

NEDĚLE 10. července
11.00 – výjezd veteránů
– oba dny
3×3 Gallery (díla mladých autorů), drinkArt – prezentace umělecké skupiny, Pocta Pet lahvi, Pet-Art,Fenomen Ještěd – ekoworshopy, výstavy, prohlídky hotelu, hry a soutěže pro děti