Jízdní řády se stěhují do mobilu

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice nabízí cestujícím v městské hromadné dopravě jízdní řády v mobilním telefonu.

Hledat v jízdních řádech na zastávkách trolejbusů a autobusů, kdy jede nejbližší spoj městské hromadné dopravy? Pro řadu Zlíňanů už je to minulost. Cestující si nově mohou stáhnout aktuální jízdní řády zdarma do svého mobilního telefonu.

Zavedení této elektronické novinky bylo podle vedení dopravního podniku jen otázkou času. „Od letošního roku už nevydáváme jízdní řády v tištěné sešitové podobě, protože o ně postupně klesal zájem. Cestujícím doporučujeme, aby si nainstalovali kompletní jízdní řády do svého mobilního telefonu,“ uvedl ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň.

Mladší lidé s tím nemají problémy, starším nebo nezkušeným nabízí dopravní společnost pomoc. „Je to poměrně jednoduché, a pokud to někdo nezvládne sám, může se obrátit na naše informatiky, kteří s instalací poradí. Většina novějších telefonů umožňuje spouštění java aplikace, takže jízdní řády lze do mobilu snadno přenést,“ popsal novinku Kocháň. Uživatelé pak ani nemusejí být připojení na internet. „Jen při změně jízdních řádů je třeba si datový soubor aktualizovat,“ vysvětlil Kocháň.

„Je to opravdu snadné. Trvalo mi to asi minutu,“ potvrdil student Jaroslav Kopčil, který už jízdní řády v mobilu využívá prakticky denně. „Spoje do školy a ze školy znám, ale občas jedu v jiném čase, tak se mrknu. Je to rychlé a praktické. Často se mi stává, že zjišťuji odjezdy i pro spolužáky, kteří si jízdní řády do mobilu ještě nestáhli,“ dodal Kopčil.

Moderní trend

Stahovat jízdní řády do mobilního telefonu je možné téměř v každém větším městě v republice, kde jezdí hromadná doprava. Někde tuto službu poskytují už dokonce několik let. „Podporovali jsme tuto technologii také už dříve, ale nijak jsme to nepropagovali. Nyní, když končíme s vydáváním tištěných řádů, chceme lidem dát lepší alternativu,“ uvedl mluvčí zlínské dopravní společnosti Vojtěch Cekota. Některým starším lidem se to ale nelíbí. „S tím se nedá nic dělat, je to trend, který má budoucnost,“ připomněl Cekota.

Přestože mnozí staří lidé si s moderními technologiemi příliš nerozumí, většina jich zrušení tištěných brožur chápe. „Dcera mi vytiskla všechno z internetu, takže jsem na tom stejně, jako když jsem si ji kupovala, ale že bych měla všechno v mobilu, o tom neuvažuji. Ani nevím, jak bych si to zapnula,“ zhodnotila novinku důchodkyně Božena Churá ze Zlína.