Jsem pacient, hlásí náramek na ruce

Pacientům kolínské nemocnice přibyly na rukách nové „ozdoby“. Na rozdíl od šperků nesou zásadní informace o těch, kteří je nosí.

Je z plastu, má různé barvy, neváží skoro nic, stojí tři koruny padesát. Jeho význam je však značný. To je ve zkratce popis identifikačního náramku, který od prvního září nosí pacienti Oblastní nemocnice v Kolíně. Jsou na něm důležitá data: jméno pacienta, datum narození a název oddělení, na kterém je hospitalizovaný.
„Chceme snížit riziko záměny pacientů, a tedy zvýšit jejich bezpečnost. Proto jsme náramky zavedli,“ řekl týdeníku Sedmička ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel.
Identifikační „kroužky“ jsou barevně odlišené. Například červený nosí alergici, bílý ti, kteří naopak na žádnou látku alergičtí nejsou. Kromě toho je na nich i čárový kód. „Jeho význam stoupne ve chvíli, kdy všechna oddělení vybavíme čtečkami. Pak se lékař či zdravotní sestra po přečtení kódu okamžitě dozví důležitá data o nemocném, třeba jaké užívá léky. Vyloučíme tak chybu v léčbě,“ řekla hlavní sestra Irena Šandová.
Čtečky čárových kódů už nyní v Kolíně fungují na operačních sálech. Kdy budou v celém areálu nemocnice, zatím není jisté.
„V době moderních technologií je to určitě správný krok,“ řekl Josef Novotný z Kolína.
Náramek není pro pacienty nemocnice povinný. „Pokud jej někdo odmítne, sestra to zaznamená do dokumentace a bude respektovat přání nemocného,“ uvedla Šandová.
Identifikační náramky pro pacienty před lety zavedla jako jedna z prvních v Česku Fakultní nemocnice v Praze-Motole.
„Jsme s nimi spokojení. Nyní uvažujeme o pořízení čteček,“ uvedl Jaromír Morávek z tiskového oddělení motolské nemocnice.