JSME EVROPSKÝM HLAVNÍM MĚSTEM KULTURY 2015!

Plzeň bude v roce 2015 vládnout evropské kultuře. Ostravu porazila o jediný hlas.

Rozhodla tak jedenáctičlenná mezinárodní porota, která hodnotila více než dvouleté snažení Plzně a Ostravy i její projekty, vize a plány pro další roky. Verdikt vyřkl dnes v 16:17 její předseda Sir Robert Scott.
„Nebyli jsme pod žádným politickým tlakem, naše rozhodování bylo spontánní a transparentní. Výsledek byl těsný, jak jen může být, když je v porotě jedenáct členů,“ zdůraznil Robert Scott těsně před tím, než vyslovil jméno vítězného města. Ministr kultury Jiří Besser před tím podotkl, že je mu upřímně líto města, které bude druhé. „Celou dobu jsem tvrdil, že je to padesát na padesát. A podle toho, co říkali porotci, to tak skutečně skoro bylo,“ glosoval výsledek ředitel plzeňského kandidátského týmu Milan Svoboda. Titul Evropského hlavního města kultury by měl Plzni přinést nejen zviditelnění, ale především proměnu průmyslového města v krásné město pro život. Kromě toho město získá jeden a půl milionu eur z evropské pokladny na realizaci svých projektů, plánů a nápadů. Plzeň porazila Ostravu o jeden jediný hlas. Spolu s ní se Evropským hlavním městem kultury 2015 stane belgický Mons. Vyhlášení se konalo v pražském Nostickém paláci, v sídle ministerstva kultury.

Rozhodnutí komise ještě není definitivním jmenováním. Jde o doporučení pro ministra kultury. „Takže se může teoreticky stát, že ministr rozhodne jinak. Ale po pravdě řečeno se tak nikdy v historii nestalo,“ poznamenal Sir Robert Scott. Ministr kultury následně pošle doporučení evropským institucím. Evropské hlavní město kultury pak oficiálně jmenuje Rada Evropy.
Hlavní podmínky pro získání titulu EHMK jsou nejméně dvě – být evropský a kreativní a zároveň zapojit co nejširší veřejnost. Projekt Plzeň 2015 přináší Evropě, která se v posledních letech hledá své poslání, vzkaz – země střední a východní Evropy se otevírají a nabízí vlastní recepturu na překonání totality v našich myslích prostřednictvím kreativity.
Cílem projektu Plzeň 2015 je posun hodnot od materiálních po duchovní, dosažení duševní transformace od uzavřené mysli po otevřenou, učící se. Kultura má být generátorem této změny. „Plzeňská kandidatura na prestižní titul EHMK je přirozeným vyústěním letitých snah města o zásadní proměnu procesem zdola, zapojením a aktivizací jeho občanů,“ říká Yvona Kreuzmannová, umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015.

V Plzni, žije 174.000 obyvatel, což z ní dělá čtvrté největší město v České republice. Dnešní západočeskou metropoli o rozloze 125 kilometrů čtverečních založil na soutoku řek Úhlavy, Úslavy, Radbuzy a Mže v roce 1295 český král Václav II. jako obchodní křižovatku na cestě z Prahy do Bavorska. Pověst průmyslového a pivovarnického města si Plzeň začala budovat v průběhu 19. století. Už v roce 1842 začal vařit pivo zdejší Měšťanský pivovar (později Plzeňský prazdroj) a roku 1869 přebral Emil Škoda tehdejší Valdštejnské strojírny, čímž položil základ známých Škodových závodů. Okřídlený šíp (dlouholeté logo škodovky) stále patří k nejznámějším českým značkám. V současnosti je Plzeň městem s poměrně rychle rostoucí přistěhovaleckou komunitou. Z Plzně pocházejí třeba zpěvák Karel Gott, divadelník Jiří Suchý nebo fotbalový brankář Petr Čech. V Plzni se také narodili výtvarník Jiří Trnka či herec Miroslav Horníček.