K důchodcům nastěhují mladé

Dům určený pro důchodce ve Švermově je téměř prázdný. Z patnácti bytů jsou obsazeny pouze tři.

Pět měsíců poté, co skončila rekonstrukce činžovního domu ve Švermově určeného pro důchodce nad pětašedesát let, se kladenskému magistrátu nepodařilo předat všechny dekrety.
Podle mluvčího kladenského magistrátu Libora Kasíka je dům ve skutečnosti zaplněný ze dvou třetin. „Rada přidělila devět dekretů. Nájemníci se nastěhují hned, jakmile budou mít vyřízené všechny náležitosti,“ řekl Kasík.

Zájem opadl

Radní Vojtěch Munzar před prázdninami tvrdil, že o bydlení v domě je velký zájem. Důchodci se ale pouze chodili ptát na podmínky výběrového řízení.
Město požaduje od důchodců za dekret až sto tisíc korun nebo městský byt.
„Šel bych tam, ale proč mám městu dávat sto tisíc? Kde pak vezmu na činži,“ míní důchodce Ludvík Hora z Vrapic.
Podobný názor úřednice na radnici slyšely i od dalších důchodců. Magistrát proto v září zveřejnil plán, jak volné byty využít.
„Podle toho, kolik bytů bude v domě příští rok obsazených, přidělí město zbylé mladým rodinám. Kritéria, podle kterých budou rodiny vybírané, ještě nejsou stanovená,“ vysvětlil Kasík.
byly startovací,“ řekl Bernášek.

Obavy nájemníků

Ve švermovském domě určeném pro důchodce je průměrný nájem tři tisíce korun za dva pokoje s kuchyňkou a koupelnou.
Tři důchodci, kteří už tam žijí, radnici odevzdali městský byt. „Mladé rodiny v domě uvítáme. Hlavně, aby se k nám, starým, chovali slušně,“ řekla jedna z nájemnic Zdislava Richnavská.
Určité obavy ze soužití s mladými má i další obyvatel domu. „Bojím se, abychom jim my, důchodci, nepřekáželi. A také se obávám toho, že nás potom všechny dají do domova důchodců a od mladých začnou vybírat vyšší nájem,“ uvedl Josef Dolejší.
Podmínky výběrového řízení pro získání bytu nesplňují všichni důchodci a ne všem, kteří by o ně měli zájem, podmínky vyhovují. „Nepotřebuji pečovatelskou služby, nemám peníze na vklad ani městský byt, takže prakticky nemám šanci,“ řekl bývalý horník Karel Novotný z Kladna.