Kalifornie má první návrh pravidel provozu aut bez řidiče

Dokončený prototyp samořiditelného auta od Google

Dokončený prototyp samořiditelného auta od Google Zdroj: GoogleSelfDrivingCarProject via Google Plus

Kalifornie zveřejnila návrh prvních pravidel pro provoz aut bez řidiče, která podle odborníků mohou udat tón budoucí úpravě provozu robotických aut i jinde ve světě. Hlavní zásadou je podle agentury AP přítomnost člověka oprávněného k řízení motorových vozidel, který by byl schopen v případě poruchy zasáhnout. Podmínka má být platná přinejmenším do doby, než užívání této novinky bude prověřené a zcela bezpečné.

Na běžném trhu nikdo zatím ani v USA robotická auta nenabízí, optimisté očekávají zlom během několika příštích let. Prototypy zhruba desítky výrobců se zatím jen testují, byť už na veřejných komunikacích. Kalifornské regule jsou návrhem, který je volný k veřejné diskusi. Finální podoba má být otázkou několika měsíců.

Hlavním znakem kalifornských pravidel je podle kritiků obava z poruchovosti nové technologie. Automatická auta musejí například mít volant, aby bylo možné přejít na ruční řízení. Některé současné prototypy firmy Google, která robotická auta vyvíjí, volant ani pedály nemají.

Povinný leasing na tři roky

Výrobci podle kalifornských regulí dostanou nejprve licenci na leasingový prodej po dobu tří let. Prodejce bude po tuto dobu zaznamenávat, jak bezpečně vozy jezdí, a bude povinen tato data poskytovat státu. Ještě před předáním vozu šťastnému majiteli musí automobil projít bezpečnostním testem a sám budoucí vlastník musí projít školením, jež bude vyznačeno zápisem v jeho řidičském oprávnění.

Kalifornští úředníci si nad zveřejněným návrhem pravidel lámali hlavu několik let. Nevěděli si rady, jak stanovit bezpečnostní limity pro provoz, jak zabránit hackerům, aby převzali kontrolu nad cizím automobilem, jak chránit data o majiteli, která sám automobil shromažďuje pro potřeby provozu.

Očekává se, že robotická auta výrazně sníží nehodovost a zachrání tisíce lidských životů. Auta k orientaci využívají radary, kamery a laserová čidla a spoléhají se na detailní mapy, které zaznamenávají například i výšku obrubníků nebo pozemní značení jízdních pruhů.