Kaló kalokéri! Konec školního roku se v Řecku mohutně slaví

Konec školního roku v řeckém Anthousse

Konec školního roku v řeckém Anthousse Zdroj: Zuzana Dorogiova, E15

Škola v Anthousse ve stínu stromů
Na terase před školou děti začínají každý den modlitbou
Školní hřiště
Zvonice kostela Agios Ioannis
Komu by se chtělo učit při takovém pohledu z okna třidy
9
Fotogalerie
Upovídaná korpulentní Němka Christiana, šarmantní Pařížanka Sofi, hubená černoška Brazilka Lisa, Ukrajinka, Thajka a moje milá kamarádka Katka z Prahy. Co mají společného? Na prázdninových cestách a dovolených se zamilovaly do přitažlivých vášnivých Řeků a už tu zůstaly.

Sedíme v Sofiině obýváku a klábosíme ve všech řečech a posunky a zjišťujeme, že pokud člověk chce, domluví se s každým a všude. Scházejí se, když jim bývá smutno, nebo jen tak, aby si vyměnily zkušenosti s dominantními muži a panovačnými tchyněmi, jejichž pravidla musely přijmout. Spojuje je láska k Řecku, k jejich manželům a dětem a jistě i velice submisivní povahy. Chystají se na oslavu konce školního roku.

Dětem v Řecku začaly prázdniny už v půlce června a budou trvat tři měsíce do poloviny září. Ono se není čemu divit, v průměrných pětatřiceti stupních a více během léta učení do hlavy moc nejde. Obzvlášť když výhled ze školní lavice směřuje na zvlněný obzor Jónského moře, které splývá s oblohou.

Nasedáme do malého vozu Hyundai, který má svá nejlepší léta už dávno za sebou. Katka s Kostou, devítiletá Annemarie a sedmiletý Jorgos a já ujíždíme po klikatých serpentinách vzhůru k vesnici Anthoussa, dětem dnes končí škola a dostanou vysvědčení.

Školní budova je skrytá ve stínu olivovníků a granátovníků, děti jsou jak z divokých vajec, honí se na hřišti a už jsou nedočkavé, čeká se na opozdilce, v Řecku se na čas nehraje, já mám proto dostatek prostoru na obdivování okolí školy, impozantní výhledy na moře i na pevnost Aliho paši na kopci nad námi i čas na focení.

Po chvíli ředitel školy svolá rozjařené žactvo na krytou terasu před školou a dá pokyn ke společné modlitbě. Děti se jako mávnutím proutku ztiší a vroucně odříkávají slova, hledíce přitom na protější kostel Agios Ioannis (sv. Jan). „Základní školy v Řecku jsou všechny bez výhrady církevní, náboženství je jedním z hlavních předmětů spolu s dějepisem a mytologií jako samostatným předmětem,“ vysvětluje Katka. „Děti jsou tu odmala vedené k víře a k lásce k vlasti.“

Pevnost Aliho pašiPevnost Aliho paši | Zuzana Dorogiova, E15Pevnost Aliho paši

Annemarie se pochlubila, že je z mytologie nejlepší ze třídy díky tatínkovi Kostovi, který je zaujatým čtenářem právě mytologických a historických knih, ovládá i starořečtinu a z Homéra je schopen citovat nejednu pasáž zpaměti.

Vysvědčení rozdáno, prázdniny začínajíVysvědčení rozdáno, prázdniny začínají | Zuzana Dorogiova, E15Vysvědčení rozdáno, prázdniny začínají

Ředitel pronese venku pár slov na závěr a rozloučí se slovy: „Kaló kalokéri!“ (Dobré léto!). Oslava však teprve začíná, všichni se přemístí na náměstíčko v Anthousse, jímž je rozšířená ulice s malým zatravněným pláckem a s olivovníkem uprostřed, na jedné straně dvě taverny a obchůdek se smíšeným zbožím, na druhé odbočka ke škole a sklad zeleniny. V taverně Oasis se maminky usadí k frappé a limonádám, tatínkové se přesunou naproti ke svým kávám, které se zde dělají hodně silné a hodně sladké. Když chci kafe slabé a bez cukru, s mlékem, koukají se na mne shovívavě: „Nojo, xéni, cizinka!“

Další města, která stojí za to navštívit
Přístav Igoumenitsa, nebo přístavní město s letištěm Preveza na pobřeží zálivu Ambracian, nedaleko něhož se nacházejí ruiny antického Nikopolis (Vítězné město), vybudovaného Octavianem roku 31 př. n. l. po porážce loďstva Antonia a Kleopatry. Zachovalé jsou zbytky chrámu Poseidona a Area, hradebních zdí a divadla.

Ale od loňska mne už berou jako součást rodiny starosty, takže stejně jako domácí dostávám od ženy majitele podniku malinký koláček s názvem kok. Dva malé kulaté bochánky z piškotového těsta slepené krémem, vespodu namočené do sirupu a navrch polité čokoládou. „Je to tradiční sváteční zákusek, tedy i na ukončení školního roku,“ říká Katka, „ale to hlavní teprve přijde.“ Vzápětí matky vyndají z tašek balíčky s balonky, které rozdávají svým dětem včetně stříkacích pistolí nejrůznějšího kalibru. Děti se přemístí k blízké pumpě a nabírají vodu a tou se začnou za jásotu a výskotu polévat, dokud nejsou zcela promočené. Vesnicí tečou proudy vody, což sledují důchodci od svých stolků s úsměvem.

Když dojdou balonky, jede se domů na oběd a po siestě Kosta na skútru do práce v Parze, kde pracuje přes léto jako číšník v taverně Flisvos. Starostovská funkce je zde neplacená. A my na pláž Valtos, abychom se ponořili do v této roční době ještě chladného moře. Dětem začínají prázdniny a mně dovolená. Kaló kalokéri!

Něco navíc
Oblast Epirus se nachází ve vnitrozemí na severozápadě Řecka, 9302 km2, 350 tisíc obyvatel, hlavní město Ioannina. Pevninskou oblastí se táhne pohoří Pindus na východě a dále Panaetoikon, předhůří horského pásma Pezovolos, zvané Palioparga.
Dominantou města je benátská pevnost z 16. století. Malebné domy s červenými střechami v úzkých uličkách jsou vystavené v kopci v barevném benátském stylu. Ostrůvek Pangasias s kostelíkem Panny Marie naproti přístavu je přístupný lodí nebo tam lze přeplavat, v kapličce se často konají svatby, tato možnost je poskytována i cizincům.
Anthoussa (Rozkvetlá) je vesnice se samotami v okolí rozprostírající se v horách Paliopargy, pod pevností Aliho paši, vzdálená od Pargy na pobřeží asi dva kilometry po úzké silnici točící se v serpentinách vzhůru, rozkopané, s dírami po jarním zemětřesení. Na opravách se pracuje v prachu a třicetistupňovém vedru pomalu, ale celý den. Katastrálně patří k Parze.