Karlovarská kuchyně je kosmopolitní jako celé město

Kuchař Michal Trojan přišel do Varů z Prahy a už osm let pracuje v hotelu Romance Puškin. Nad otázkou, co je pro současnou karlovarskou gastronomii typické, přemýšlí.

„To je těžké, protože zdejší gastronomie už není izolovaná od té světové jako kdysi. S pohybem lidí se vyvíjí. Volně přijímá trendy zahraničních kuchyní, takže je kosmopolitní jako celé město,“ odpoví nakonec.

Jaká nejexotičtější jídla dnes mohou gurmáni ve Varech ochutnat?

Je otázkou, co dnes ještě vnímáme jako exotické. Otevřené hranice a rozvoj turistického ruchu svět tak promíchaly, že pro mě osobně už není exotického nic. Kdysi to byly třeba mořské ryby jako ďas nebo platýs, se kterými jsem rád pracoval. Ale dnes? Naše kuchyně vstřebala asijské, italské i francouzské prvky, běžně pracujeme s čerstvou zeleninou nebo tropickým ovocem, k masu se podává sorbet. Je tady taková nabídka zahraničních kuchyní, že exotikou se pomalu stává tradiční české jídlo.

Proměnila se za posledních dvacet let zdejší gastronomie?

Určitě, což souvisí právě s rozvojem cestovního ruchu. Trend udává několik málo restaurací, které se gastronomii skutečně věnují s láskou a na vysoké úrovni.

Pro Karlovy Vary je charakteristický vysoký počet ruských hostů. Jak nároční to jsou strávníci?

To je různé, záleží na každém člověku. Ale v zásadě mají v oblibě vepřové koleno nebo kachnu. A jablečný závin. Rozhodně nevyžadují třeba delikatesy francouzské kuchyně.

A jakému jídlu dáváte přednost vy?

Miluju kachnu. Mám rád i telecí brzlík a zvěřinu.