Karlovarská móda. Nosí se černá a modrá

Styl nebo nevkus? Sedmička se vypravila do ulic, aby zjistila, jaká móda jim vládne.

Pánové v parádních uniformách, dámy ve slušivých róbách. Karlovarské ulice v době rakousko-uherského mocnářství určovaly trendy. Jaký módní rytmus jim vládne dnes, zjišťovala Sedmička. Pomocí Facebooku a svých přátel sestavila komisi lidí, kteří módu sledují. V centru lázní strávili pozorováním několik dní.

Puberta ve stylu 80. let

„Legíny ano, nebo ne?“ Tato otázka vyvolala mezi módními pozorovateli vášnivou diskuzi. Každopádně mezi nejmladší generací jsou velmi oblíbené. Kategorii třináct plus vládne převážně disko styl osmdesátých let. Děvčata nejčastěji kombinují legíny s džínovými sukněmi a mikinami s kapucí. Pokud nemají legíny, oblékají se do extra úzkých kalhot a výrazných bot, převážně sportovního stylu. Chlapci se zase zhlédli v hiphoperském stylu. Jejich šatníku dominují kalhoty s proklatě nízko spadlým pasem, ze kterých vykukuje strakaté spodní prádlo. Nezbytností je minimálně o tři čísla větší mikina a čepice s rovným kšiltem. Do karlovarských ulic se ovšem vydávají i alternativněji oblečení lidé, s těžkými botami na nohou. „Věci, které mám na sobě, stály v řádu tisíců korun. Nakupovat jezdím do nákupních středisek v Německu nebo v Plzni. Občas se zajdu podívat také do karlovarských second handů,“ prozrazuje šestnáctiletá studentka Klára Silovská, která svým stylem oblečení komisaře zaujme v ulici T. G. Masaryka. Podle člena komise, fotografa Marka Rebroše, vládne mezi mladými karlovarskými chlapci ještě jedna módní inspirace. „Jejich styl je ovlivněný mladými Rusy. Stejně jako oni na sobě mají džíny, koženou bundu, na vlasech gel a v uchu náušnici s velkým lesklým kamenem, jakou nosí David Beckham,“ říká Rebroš.

Zahazují igelitky

Vysoké podpatky nebo sportovní styl vládnou dospělým. V kurzu jsou u nich dvě barvy: modrá, kvůli džínům a černá, kvůli koženkovým bundám. Ženy své tmavé modely oživují barevnými šálami nebo bižuterií. Muži kromě džínů preferují také kapsáče, většinou v pískové nebo khaki barvě. Nezbytným doplňkem je pro ně klasická kšiltovka, kterou nosí většinou čtyřicátníci s prořídlými vlasy.
Komise Sedmičky pozorováním dospělých zjistila, že do karlovarských ulic přichází jeden velmi pozitivní trend. „Igelitové tašky ze supermarketů nahrazují papírové pytle. Podobně, jako je tomu například ve Francii. Ženám tyto nákupní tašky nekazí outfit,“ říká členka týmu Žaneta Salátová. Oblečení, které nosí dospělí, pochází většinou z pražských, plzeňských a karlovarských nákupních center. Náročnější zákazníci, kteří dbají na originalitu, preferují zase nákupy přes internet.
„Do kamenných obchodů u nás moc nechodím. Je to drahé a nerad mám na sobě něco, co má někdo jiný. Nakupuju přes internet, kde je oblečení někdy až o půlku levnější,“ říká úředník Lukáš Bělohoubek, který si oblečení rád vybírá na amerických serverech.

Střídmí důchodci

Tým Sedmičky velmi překvapily vydařené modely některých důchodců z karlovarských ulic. Bylo jich sice o poznání méně než u jiných věkových kategorií, přesto mnoha z nich nechyběla nadčasovost a vytříbený vkus. Muži nejčastěji inklinují k anglickému stylu a jejich modelům vévodí decentní svetry. Dámy si zase potrpí na kvalitní saka a boty na širším podpatku.
„Víc než sportovní módu preferuji dámskou eleganci. Vytvořila jsem si základ šatníku a teď už jej rozšiřuji pouze o doplňky,“ prozradila komisařům dáma, kterou oslovili u Národního domu. Pokud si důchodci nepotrpí na elegantní styl, volí spíše sportovní a pohodlné oblečení. Halí se do neutrálních barev a před vkusem či kvalitou preferují funkčnost a z pochopitelných důvodů také cenu.

Turistický vkus

Zvláštní kategorií karlovarské módy jsou turisté. Pozorovatelé jim podle vzhledu přiřazovali národnosti a nemýlili se ani v jenom případě. Němci nosí dlouhé sportovní bundy, kšiltovky, batohy a fleesové mikiny. Rusové pestrobarevné svršky, kožené bundy nebo sametové teplákové soupravy se zlatými aplikacemi. Ženy je doplňují zlatými lodičkami a velkou kabelkou ve stejné barvě. Kožené bundy nosí také Italové a velmi si potrpí na kvalitní obuv sladěnou s taškou. Mužům často nechybí gel na kudrnách, a stejně jako ženám, ani svěží parfém.
Jak velký vliv mají na módu v Karlových Varech turisté, dokládá historka, kterou si několik desetiletí vyprávěli místní pamětníci a poté jejich děti. „Roku 1907 navštívil Karlovy Vary anglický král Edward VII, který si při procházce místními lesy natrhl kalhoty. Spěchal s nimi do krejčovství na Staré louce, kde si vybral náhradní, které barevně ladily s jeho sakem. Nebyly ovšem vyžehlené,“ popisuje karlovarský historik Stanislav Burachovič. Ve zmuchlaných kalhotách vystoupil panovník před karlovarskou vysokou společností, aby pronesl přípitek. Jeho zvláštně pokřivených puků si ale zdejší honorace okamžitě všimla. „Manželky celou noc pečlivě nažehlovaly pokřivené puky, aby se co nejvíc podobaly těm královým. Když je v nich Edward uviděl, divil se, co je to ve Varech za zvláštní módu. Odvětili mu, že pokud je má anglický král, budou je mít také. A tak prý byly v Karlových Varech vynalezeny puky,“ vypráví s úsměvem Burachovič.