Karviná očima okolních měst: špína, šachty a hrozní řidiči

Karviná? Město plné šachet, špatného vzduchu a šílených řidičů. A když už místní pracují, tak jedině v dolech. To si aspoň myslí lidé odjinud

Co se vybaví lidem z Frýdku-Místku, Opavy a Ostravy, když se řekne Karviná? Sedmička se zeptala stovky lidí z těchto tří měst. A výsledek není zrovna povzbuzující. Lidem se vybaví hlavně horníci a šachty. „Karviná, to jsou doly. Doly, poddolovaná území, samí horníci. Myslím, že tam ale mají taky problémy s ovzduším, jako my v Ostravě. Není to nejlepší místo k životu,“ shrnuje jeden z častých názorů na město Radim Hájek z Ostravy. Téměř nikdo se nezmínil o tom, že má Karviná krásně opravené historické centrum a nádherný zámek Fryštát. Maximálně si vzpomenou na Slezskou univerzitu. „To je tak jediné, co o Karviné vím. Bylo to dřív myslím sídlo komunistů, pak do něj nastěhovali studenty,“ řekl Petr Krajíček z Opavy. Další lidé zmiňovali při jméně města Karviná lázně Darkov nebo zámecký park. „Je to určitě největší skvost Karviné a jeden z nejhezčích parků v České republice,“ říká Věra Rohlíková z Místku. Většina si vzpomněla i na písničku Yo Yo Bandu.

Pozor na řidiče

Co dále si lidé z okolí myslí o Karviné? Všichni mají město spojené s agresivními řidiči. „Karviňáci byli postrachem ostatních. Agresivní, nedávali přednost, předjížděli, byli neohleduplní. Když byly na autech poznávací značky podle okresů, hodně se to o nich povídalo. Teď už se nepozná, kdo je kdo, takže se možná i na tyto věci zapomnělo,“ myslí si Opavanka Marie Schindlerová.
Hodně lidí má Karvinsko spojené s pojmem velké aglomerace. A pro lidi odjinud je mnohdy těžké se tam vyznat. „Karvinsko mám zafixované jako bludiště. Jedna vesnice končí, druhá začíná, je to souvislá zástavba, která jen mění názvy. Na Karvinsku vždycky zabloudím,“ postěžovala si Pavla Klanicová.
Karviňané také prý mnoho nepracují. A když už se rozhodnou, že by i něco dělali, zamíří jedině na šachtu. A na ní se od rána do večera zpíjejí do němoty.
„Spousta obyvatel Karviné hodně pije. Jsou to vesměs bývalí horníci, a ti na rentě často tráví čas v hospodě. Nemají prostě co dělat, tak pijí,“ řekl Ludvík Horník z Opavy. Radost Karviňanům nemůže dělat ani to, že většina oslovených má město spojeno s velkou kriminalitiou a spoustou Romů.
„Myslím si, že obrázek se nemění. I kdybych tam jel zítra, tak potkám na cestě alespoň jednou cikány, co táhnou roztřískanou škodovku ve vozíku. Tohle město mám s nimi prostě spojené,“ uvedl sedmadvacetiletý obchodní zástupce z Frýdku-Místku.

Milovaný Radek Slončík

Když se Sedmička ptala na osobnosti Karviné, málokdo si na někoho vzpomněl. Když už dokázali někoho jmenovat, nejčastěji se jednalo o Radka Štěpánka nebo rod Larischů-Mönichů. A někteří si vzpomněli i na to, že město má nejmladšího primátora České republiky, i když to, že se jmenuje Tomáš Hanzel už bylo mimo rozlišovací schopnost většiny z nich. Ostravané často uváděli i jméno Radka Slončíka, který kdysi hrál za Baník a fanoušci ho milovali. V Karviné sice nebydlí, ale za místní klub kope druhou ligu.
A čím se může Karviná pochlubit? Šikmým kostelem nebo lázněmi Darkov. „Nedávno jsem tam byla v lázních. Jsou pěkné. Kdysi jsem tam chodila tančit. Také jsem dva roky chodila s jedním horníkem,“ řekla osmadvacetiletá Věra Rohlíková. Hodně lidí uvedlo, že chloubou města jsou právě doly nebo zámek ve Fryštátě. „Občas tam jezdím služebně. A střed města je nádherný. To lidé mimo Karvinou ani nevědí. Člověk si na náměstí před radnicí připadá jako v nějakém historickém městě,“ chválí Olga Balcarová z Ostravy.

Na výlet někam jinam

Většina dotazovaných Karvinou alespoň jednou navštívila. Někteří jí projížděli, jiné do Karviné zavedla práce. Na výlet by se sem ale málokterý vydal. „Jezdit do Karviné mi přijde jako jít z bláta do louže. Člověk, který žije v Ostravě, si k výletům vybírá jiná místa. Průmyslu a smogu má doma dost,“ tvrdí Jiří Černý z Ostravy. Někteří si Karvinou popletli se sousedním Havířovem. „Kdysi, za komunismu, jsme tam jezdili nakupovat do obchodního domu Budoucnost. Byl tehdy moderní a měli tam zboží, které jinde nebylo k dostání. Teď už jsem řadu let Karviné nebyl. Nevím, co bych tam dělal,“ řekl Petr Vrtný, který si vzpomněl na proslulý havířovský obchodní dům.
A poznají se Karviňané třeba už podle řeči? Někteří lidé si vzpomněli, že se v Karviné mluví po ‚našymu‘ a pro mnoho z nich je toto nářečí nesrozumitelné. „Mají své typické slezské nářečí smíšené s polštinou. A moc mu nejde rozumět,“ řekl jeden z Frýdečanů. Dalším zase v mysli utkvělo pár pro Karvinou typických slov. Populární je šťur, kaj a fajně. V anketě také zaznělo, že Karviňané mluví sprostě. A co na výsledky ankety říkají sami Karviňané? „Kdybych Karvinou neznal, tak bych podle výsledků ankety, do Karviné na návštěvu raději nejezdil,“ řekl čtyřiadvacetiletý Petr Sýkora. Renáta Bernatíková to vidí jinak. „Kdo tady žije, dobře ví, že se za posledních pár let změnila k lepšímu.“